Näringslivet blir inte bättre av skumpadrickande

Foto: Anton Swärdhagen

Ledarkrönika2023-06-09 11:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drick med måtta. Det är i praktiken Katrineholm kommuns riktlinjer för alkoholdrickande vid representation.

Men detta vill oppositionsrådet i Katrineholm, Joha Frondelius (KD) ändra på. Han vill att all alkohol i samtlig representation ska helt strykas ur kommunens riktlinjer gällande alkohol vid representation. Och då detta dokuments giltighet löpte ut i slutet på förra året finns det nu en möjlighet att göra det. Därför har han nu lyft frågan till kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) inför sista kommunfullmäktige innan sommaren. Och Söderberg bör lyssna på KD-ledaren. 

Dagens regelverk medger att starköl och vin – men inte sprit – får förekomma vid representation både för de kommunanställda (intern representation) och den där utomstående aktörer bjuds in eller är deltagande (extern representation). Det får dessutom finansieras av kommunen.

Betyder det att kommunen vräker ur sig pengar till alkoholindränkta vinpimplarkalas för företag och personal? Inte direkt. Men regelverk av sådan otydlig sort kan slå fel en annan dag. Kommunledningar skiftar och förvaltningskulturer förändras över tid.

Och det finns några tillfällen då det är svajigt. När kommunens tjänstemän, politiker och näringsliv träffas på vår- och höstbufféerna bjuds det på alkoholdrycker. Förvisso är det måttliga eller små mängder, skulle en del invända. Så är det. Men kommuner, även genom hel- eller delägda bolag, ska hantera skattekistan varsamt. 

Politiker och tjänstemän ska också agera så att alla känner sig välkomna i politiken, inom kommunen och i de sammanhang som kommunen finansierar, deltar i eller arrangerar. Då bör inte vinet dukas fram.

När det bjuds på alkohol försvårar det situationen för tjänstemän och politiker som har olika sorters bekymmer med alkohol. Alkoholservering på silverfat är att göra alla dessa människor en otjänst. De som tagit sig ur en beroendeproblematik kan ha väldigt svårt att säga nej. Värre blir det också för de som är mitt i ett pågående missbruk. 

Och alkoholberoendet diskriminerar inte mellan kön, ålder och yrke. Det finns även företagare som lever eller kämpar med beroende. Att upptäcka ett missbruk utifrån är svårt. Risken att man spär på andra sociala problem, särskilt i de drabbade familjerna, ökar.

Dessa bufféer, och andra tillställningar där kommunen är med på ett hörn, bör vara helt fria från alkohol. Lägg vinpengarna på maten istället. Det är bättre för alla.

Dessutom: Samarbeten och samtal över samhällets olika delar kan vara betydelsefulla. Men skumpadrickande och ölsvepande gör varken näringsliv eller samhälle bättre.