Att förebygga och förhindra självmord är en viktig uppgift. Därför är det problematiskt att detta arbete kommit olika långt i landets kommuner.
Det är Suicide Zero som undersökt kommunernas suicidpreventiva arbete. Organisationen har skickat ut frågor till landets 290 kommuner om hur långt dessa kommit med detta betydelsefulla jobb. 181 av kommunerna svarade på enkäten. Frågorna som berörts är huruvida kommunen har någon ansvarig samordnare för suicidprevention, och om det finns någon handlingsplan. Andra frågor gäller utbildningsinsatser i skola och socialtjänst eller informationskampanjer riktade mot allmänheten.
Och det verkar vara stora skillnader inom landet och i Sörmland. På Suicide Zeros ranking ligger Vingåkers kommun på andraplats i Sverige. Om detta kan man läsa mer om i tidningen (se sidan 7). Utöver Vingåker är det bara 9 andra kommuners suicidpreventiva arbete som godkänts av Suicide Zero. Ingen av dessa är sörmländska kommuner.
De höga ambitionerna i Vingåker kommer ur att det för några år sedan var en del uppmärksammade självmord i kommunen. Resultatet blev en egen handlingsplan för att motverka detta problem. Men det som skrivs ner behöver också bli verkligt. En konkret åtgärd i Vingåker har varit att stängsla in tågspåret.
Kommuner med mycket järnvägsräls i sin närhet behöver överväga att pressa Trafikverket till sådana åtgärder. För även om det är dyrt och kan vara besvärligt att stängsla in långa stycken av räls kan det förhindra folk från att ta sina liv där. Det minskar också risken för att folk genar över eller tar en joggingtur på spåret. Det räddar liv och kan bespara tågförare mycket lidande. Trafikverket kan också behöva bli påmind om att de kan driva detta arbete på egen hand.
Det finns goda skäl till att Suicid Zero frågar kommunerna om det suicidpreventiva arbetet. Mycket av kommunernas verksamheter handlar om att möta människor i vardagen. I omsorg, skola och socialtjänst får kommunal personal kontakt med många medborgare. En del av dessa kan må väldigt dåligt och ha tankar om självmord.
Men då verksamheterna är olika krävs också många, ibland små, insatser för att försvåra för och förebygga självmord. Läkemedel i äldreomsorg bör hållas borta från familjemedlemmar och andra. Det kan minska risken för överdosering. Kunskapsinsatser i skola och socialtjänst motverkar myter och falska föreställningar om psykisk ohälsa och suicid. Inte heller bör man underskatta betydelsen av ett öppet och inkluderande föreningsliv. Det kan motverka mycket dåligt.
Även alkoholen är en verklig bov. Att minska tillgången på den kan motverka mycket elände, däribland självmord.