Vingåker näst bäst i Sverige på suicidprevention

Flera av Sörmlands kommuner saknar viktiga suicidpreventiva insatser, enligt organisationen Suicide zero. Samtidigt har Vingåker näst bäst åtgärder i Sverige. "Det är ett pågående folkhälsoarbete", säger Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg i Vingåker.

Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg på Vingåkers kommun.

Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg på Vingåkers kommun.

Foto: Anton Swärdhagen, Suicide zero

Vingåker2022-03-29 06:51

Undersökningen som Suicide zero har gjort utgår från en enkät som har skickats ut till landets alla kommuner. Där finns frågor om rutiner och utbildningar angående suicidpreventivt arbete. Efter det har kommunernas arbete betygsatts utifrån enkätsvaren.

De kommuner som får 20 poäng eller mer anses ha goda insatser och rutiner. Kommuner som får mellan 10 och 19 poäng får gult ljus vilket innebär att flera viktiga områden fungerar bra men att det finns ett utvecklingsbehov. De kommuner som inte når 10 poäng får rött ljus, vilket innebär att de inte visar upp ett tillfredsställande arbete för att förebygga suicidförsök.

undefined
Resultat för de kommuner i Sörmland som har svarat på undersökningen. Vingåker är den enda kommunen som får över 20 poäng och därmed grönt ljus för sitt suicidpreventiva arbete.

Hanna Mehaj är säkerhetsstrateg på Vingåkers kommun. Enligt henne var kommunen tidigare bland de fem hårdast drabbade kommunerna i landet när det kommer till suicid.

– Vi hade ungdomar som mådde dåligt och triggade varandra, det var riktigt tragiskt. Det var några år mellan 2015-16-17 och sedan dess har vi jobbat mycket med frågan. Vi jobbade med Trafikverket om att stängsla in tågspåret 2018. När det är stängsel och svårare att gå över till rälsen hinner man kanske tänka till, säger hon.

Utöver rent fysiska barriärer har kommunen jobbat med kunskapshöjande insatser inom skolan för att stötta och kunna upptäcka psykisk ohälsa. De har arbetat efter en nationell handlingsplan som identifierar riskfaktorer som missbruk, arbetslöshet, svagt socialt nätverk och svag socioekonomisk status. HBTQ-personer identifieras också som en riskgrupp.

– Det är ett pågående folkhälsoarbete som är särskilt kopplat till ungdomar inom elevhälsan, skolan, socialtjänsten, kulturskolan: alla gör ett bra arbete. Det har gjort stor skillnad.

undefined
Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg på Vingåkers kommun.

Däremot vill Hanna Mehaj vara tydlig med att arbetet inte är över.

– Det är bara att fortsätta att jobba. Det kommer nya generationer och vi behöver fortsätta minska missbruksproblematik och jobba med inkludering, säger hon.

Hur känns det att vara näst bäst i Sverige?

– Det känns väldigt bra! Men vi vill också lyfta andra som jobbar med det här, som Suicide zero och andra organisationer. Det är inte tabu att prata om psykisk ohälsa längre, eller att man mår dåligt. Det är väldigt stor skillnad på kunskapsnivån, det har hänt jättemycket på den här tiden. Hela samhället har absolut blivit bättre, men det är ett processarbete och vi ska fortsätta arbeta med det.

undefined
Det är bara tio av de 181 svarande kommunerna som bedöms ha goda insatser inom området suicid och därmed får grönt ljus.

Enligt Suicide zero spelar kommunerna en viktig roll i arbetet med att få ner antalet självmord. Stöd till riskgrupper och insatser i skolan menar de har en bevisat förebyggande effekt.

– 38 personer tog sina liv i Sörmland år 2020. Kommunernas insatser är viktiga för att få ner den siffran, inte minst på grund av att de genom sitt breda samhällsuppdrag möter stora delar av befolkningen, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.

Det är stora skillnader mellan kommunerna på riksnivå, enligt statistik från enkäten. Av landets 290 kommuner har 181 kommuner svarat, av dessa bedöms enbart tio kommuner ha tillräckliga insatser för att förebygga självmord.

– Bakom varje siffra finns en unik människa och ofta efterlevande som tvingas uthärda den svåraste av förluster. Om fler kommuner utvecklar sitt arbete kan liv räddas. Det finns goda exempel, som Vingåker, att inspireras av, säger Rickard Bracken.

Självmord i Sverige

Varje år tar nära 1 500 personer i Sverige sina liv, vilket är sju gånger fler än antalet döda i trafiken. Självmord är den främsta dödsorsaken för män mellan 15 och 44 år. Utöver detta gör minst 15 000 personer självmordsförsök varje år.

Nästan halva befolkningen känner någon som tagit sitt liv, och lika många har kommit i kontakt med någon som försökt. En nollvision mot självmord antogs av riksdagen 2008.

Självmordslinjen från organisationen Mind har öppet dygnet runt: 90101

Källa: Suicide zero

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!