Det blir varken julbord eller julklapp för personalen på Västra Sörmlands räddningstjänst (VSR). Eller ja, förhoppningsvis får de uppleva det med sina nära och kära. Men paket och julmat från chefen uteblir i år.
Räddningstjänsten i vår del av Sörmland är inte ensamt om att man i olika verksamheter sparar in på julkäk eller vintergåva. Mycket verksamhet, både privat och offentlig, försöker hålla nere utgifterna. Övrig verksamhet i Vingåker och Katrineholm får antingen klapp eller julbord – men inte VSR.
Orsakerna är "oväntat" höga pensionsavsättningar. Hur det kunnat bli så är oklart. Någon budgetnisse har ett och annat att förklara.
Kvar finns de ekonomiskt svåra tiderna – då ska man hålla hårt i stålarna. Och då är det inte lika självklart att arbetsgivaren ska bjuda på löksill eller slå in paket åt sina anställda. Viktigare är att vårda arbetsmiljö och erbjuda schyssta löner – så är det inte alltid inom räddningstjänsten.
Samtidigt är det knappast käk eller paket som orsakat VSR:s ekonomiska bekymmer. Dessutom kan en julmiddag med goda kollegor göra susen för humöret när de ekonomiskt dystra vindarna blåser. De potentiella kostnaderna för några behållare med sill och ett gäng mackor med julskinka är inte i närheten av de tre till fyra miljoner kronor som organisationen går back i år.
I det perspektivet är utgifterna för ett enklare julbord inte stora. Det är bara att göra.
Bristen på klapp och käk bör också ses i ljuset av att VSR har rekryteringsproblem. I Vingåker har man haft betydande problem med att hitta deltidspersonal.
Det handlar om räddningstjänstpersonal med en grundanställning på en annan arbetsplats, men som kan rycka ut när det är akut. Denna jobbkategori utgjorde förra året lite över 60 procent av VSR bemanning och är särskilt viktig i Vingåker. Det handlar om personer som i vardagen har ett annat jobb, men som kan rycka ut dygnet runt för att släcka bränder, livrädda på sjön och vid bilolyckor. Sådana solidaritetshandlingar för lokalbygden bör uppmuntras både i lönekuvert och på andra vis.
Rekryteringsutmaningen kvarstår även efter att Katrineholms-Kuriren rapporterade om det i september. Men efter uppmärksammandet hörde åtta till tio personer av sig till VSR för att bli deltidsbrandmän. Den som ska rycka in behöver helst bo och jobba inom 50-skyltarna i Vingåker och det uteslöt ett par av dem. Än så länge är en av personerna klar för anställning och ytterligare ett par till genomgår tester.
Bra Vingåkersborna! Och de företag som gör det möjligt ska ha också ett tack. Inte alla arbetsgivare har en sådan positiv inställning till att deras anställda springer på larm då och då. Men för Vingåker och kringliggande bygder är det en betydelsefull insats.
Kvar är dock andra problem, som tyvärr inte kan lösas i en handvändning. I lokalerna för räddningstjänsten på Hantverksgatan i Vingåker fattas dusch och omklädningsrum för fler än ett kön, utrymme för utbildning och är alldeles för trånga för att kunna ordna sovplats utifall det skulle bli riktigt stora och långvariga larm. På kort sikt behöver räddningstjänsten hitta olika sorters lösningar. På längre sikt kan det behövas nya lokaler eller ombyggnad av redan existerande.
Vingåkersborna gör sin del. Politikerna i Katrineholm och Vingåker behöver nu undersöka vad som är möjligt att göra.