Utvecklingen blir allt tydligare. Katrineholm krymper. Det visar ny halvårsstatistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Kommunen sällar sig därmed till den skara av krympande kommuner som grannarna Vingåker och Flen redan är hemmahörande i.
Katrineholm har varit med i klubben tidigare. Men under ett antal år visade befolkningssiffrorna plus. De senaste två åren har det däremot blivit minus för kommunen. Och i halvårssiffrorna fortsätter trenden.
Flen har kämpat i motvind länge, men har pendlat mycket de senaste 25 åren. Befolkningstappet på 143 invånare det senaste halvåret närmar sig en hel olycksbådande procentförlust av dagens 15 915 kommuninvånare. För Katrineholms del handlar det om minus 158 invånare på sex månader. Totalt bor det nu 34 446 i kommunen. Vingåker krympte med 26 invånare till 8 955.
Det är inte minus i hela Sörmland. Men på många håll slår befolkningssiffrorna knappast några nya folkökningsrekord. Siffrorna kan givetvis förlora sin röda färg en dag. Men nedgångar av detta slag är, både nu och på sikt, svårigheter som inte ska ignoreras. Långvarigt sjunkande befolkningstal blir lätt en negativ spiral av fallande bostadspriser, försvagat näringsliv och skolnedläggningar som är svåra att bryta sig ur. Med många fler äldre och medicintunga i toppen på ålderspyramiden blir kommunernas jobb i äldreomsorgen ännu mer tungrott. I regionerna blir sjukvården än mer belastad.
På totalen växer Sverige. Men det är den lägsta befolkningstillväxten under ett halvår på 17 år (SCB) och det lägsta barnafödandet på 20 år. Det är en trend som slår hårt i vår del av Sörmland.
Hur hanterar politiken den här typen frågor? I kommunpolitiken har man på många håll satt befolkningsmål av olika slag. Exempelvis har Vingåker befolkningsmål om 10 000 år 2032 och Katrineholm 40 000 år 2030. Redan när målen ritades upp var de orealistiska. Kommunerna har oförsiktigt räknat ökning på ökning, men ignorerat att plusen kunnat handla om tillfälliga uppgångar. Med dagens nedgångar skulle det krävas en väsentligt större inflyttning, invandring eller något av en barnexplosion för att uppnå målen. Politiker som tidigare badat i glansen av befolkningssiffror (som hållits uppe av invandring) får nu i stället hugga i för att kommunen inte ska fortsätta att krympa.
Även rikspolitiker behöver ta sitt ansvar. Hur tar de sig an frågan om den svaga befolkningstillväxten? Regeringspartier och andra gnäller om att invandring av olika slag skulle vara skadligt för Sverige, och gör det allt svårare för många människor att invandra eller fly hit och att etablera sig här. Samtidigt är personalbehoven i äldreomsorgen (och många andra branscher) stora och växande. Det är en ekvation som inte går ihop. Det är så här det ser ut när invandringsmotstånd blir till maktstrategi.