Även de som inte drabbas av höga elpriser bör elspara

Belysning kan vara både estetiskt och praktiskt. Men ska elpriserna hållas nere bör Katrineholms kommun spara på julbelysningen i vinter.

Belysning kan vara både estetiskt och praktiskt. Men ska elpriserna hållas nere bör Katrineholms kommun spara på julbelysningen i vinter.

Foto: Jimmy Persson

Ledare2022-10-05 19:18
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Rysslands brutala anfallskrig kräver sammanhållning och uthållighet. I EU, i Sverige, bland politiker och medborgare. De får inte ge efter för höga och svängiga elpriser eller en världsekonomi i gungning.

Därför är den kampanj som Energimyndigheten nyss rullat ut värdefull. ”Varje kilowattimme räknas” som den heter, handlar om att minska förbrukningen för att dämpa de värsta prisökningarna. Det är en elsparkampanj som borde körts ut tidigare, inte släppts först efter valdagen.

Med lägre efterfrågan, särskilt under de dyraste timmarna, kan timpriset pressas ned. Men ska det bli stora effekter krävs det att många gör något. De med rörliga elavtal, eller rentav timtaxa, har störst skäl att förändra hur och när de har i gång lampor och elektronik. Sådant kommer att ge utslag på fakturan. Men även de med fasta elpriser behöver agera solidariskt med dem som annars riskerar en fakturatung vinter.

Genom att använda el mer effektivt, täta noggrant där det nu renoveras, eller helt enkelt släcka lamporna i de rum som man inte är i. Bara genom att sänka inomhustemperaturen med en grad kan förbrukningen där elvärme används minska med några procent.

Hugger hushållen i finns det mycket pengar att spara. Men också stora aktörer, som företag, behöver se över sin elkonsumtion. De har ofta starka effektivitetskrav även annars, men de har förstärkts av de höga och svängiga elpriserna.

Även kommunerna behöver dra sina lass. Därför är det ett inte så genomtänkt besked som kommit från Katrineholms kommun. Till tidningen (21/9) berättade Karin Engvall, tillförordnad chef för service- och teknikförvaltningen, att det inte är aktuellt att släcka ned belysningen på offentliga konstverk och liknande. Sådant har man kunnat se på en del andra håll i Europa. I Sverige har sådana idéer knappt nämnts, i alla fall inte innan valdagen.

Förvisso kan katrineholmarna förvänta sig energieffektiviseringar, men mer än så verkar det inte bli. Orsaken till detta är att Katrineholms kommun och dess fastighetsbolag, tillsammans med en del andra offentliga aktörer, köpt upp en hel del el till fastpris för sina verksamheter de närmaste åren. De höga elpriserna påverkar därför inte kommunen så som de drabbar en del privatpersoner och företag.

Samtidigt uppmanade Engvall alla andra att minska sin elkonsumtion. Det är ett budskap som blir svårt för invånarna att svälja – om kommunen i praktiken tänker rulla på som vanligt. 

Nej, det är inte lämpligt att släcka ner belysning som kan vara viktig för känslan av trygghet i Katrineholm. Och det kan ibland vara svårt att helt skilja sådant från den belysning som finns av estetiska skäl. Men när det blåser kalla vindar får solidaritet gå före skönhet. Kanske kan sådan belysning, och även en del annan, hållas avstängda lite längre om dagarna än annars. Förslagsvis när efterfrågan på el redan är stor. Det är tidig morgon, och när många kommer hem från jobbet kring 18-tiden.

Väntas en kall, inte blöt, vinter inskärps allvaret. Julbelysningen som klär Katrineholm kan det finnas skäl att vara mer sparsam med, eller styra mer när det ska vara tänt.