Inga stängda hallar i kommunen trots elkrisen

På flera håll i Sverige stänger man idrottshallar och kyrkor samt drar ner på belysningen för att minska elförbrukningen. Men i Katrineholm finns inga sådana planer i nuläget. "Vi sitter på fasta avtal så vi kommer inte åka med i de här stora prisökningarna", säger Karin Engvall, tf. chef för service- och teknikförvaltningen.

Sportcentrums två ishallar kommer vara i drift som vanligt under hösten och vintern trots de höga elpriserna, berättar enhetschef Oskar Holmberg Brorsson. Anledningen är att kommunen har fasta elavtal och kommer därför inte beröras nämnvärt av de höga elpriserna.

Sportcentrums två ishallar kommer vara i drift som vanligt under hösten och vintern trots de höga elpriserna, berättar enhetschef Oskar Holmberg Brorsson. Anledningen är att kommunen har fasta elavtal och kommer därför inte beröras nämnvärt av de höga elpriserna.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2022-09-21 06:30

De skenande elpriserna i Sverige slår hårt mot vissa delar av samhället, bland annat föreningslivet. I Eskilstuna har kommunen beslutat att sluta spola is i en av ishallarna för att spara in på elförbrukningen. Det betyder att de berörda idrottsklubbarna står utan hall och på så sätt förlorar flera träningspass i veckan.

I Katrineholm finns däremot inga planer på att stänga ishallarna, berättar Oskar Holmberg Brorsson, enhetschef för Sportcentrum.

– Vi kommer inte dra ner på spolandet. Det kommer vara som tidigare, säger han.

Anledningen är att Katrineholms kommun har fasta elavtal, vilket gör att man sitter stabilt i båten, berättar Karin Engvall, tillförordnad chef för service- och teknikförvaltningen.

– Vi sitter på fasta avtal så vi kommer inte åka med i de här stora prisökningarna som man kan relatera till som privatperson. Vi har en gemensam elhandelsgrupp i kommunen och de kommunala bolagen så man säkrar elinköpen på några års sikt framåt i tiden, säger Engvall.

undefined
Arkivbild. Karin Engvall, tillförordnad chef för service- och teknikförvaltningen.

Inte heller finns det några planer på att släcka belysningen på offentliga konstverk och monument, vilket flera europeiska städer valt att göra. I Paris släcker man Eiffeltornets belysning en timme tidigare än vanligt på kvällarna för att spara el. 

– Det går att läsa om exempel i Europa där man släcker konstverk och simhallar. Men vi är inte i det läget i idag. God belysning är också en trygghetsfråga. Det är viktigt att invånarna känner sig trygga när de rör sig ute. Det är något som vi värnar om, säger Karin Engvall.

Men bara för att man inte behöver göra några större neddragningar jobbar man, enligt Karin Engvall, kontinuerligt med att se över energieffektiviseringen i alla kommunens verksamheter. 

– Det är ett prioriterat område för oss så vi minskar på energiförbrukningen.

Kan det bli några ändringar framöver?

– Det är svårt att säga i det här läget. Vi följer utvecklingen såklart. Men i dagsläget ser vi inte att det kommer bli några drastiska förändringar, säger Karin Engvall och påtalar vikten av att alla hjälps åt.

– Det handlar om att spara tillsammans och göra kloka val. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!