Vingåkers kommun måste se Baggetorps potential

Jag tycker att det är dags för Vingåkers kommun att öppna ögonen för den potential som Baggetorp besitter.
Skriver Hans Ekelund, ordförande i Aktivt Baggetorp.

Jag tycker att det är dags för Vingåkers kommun att öppna ögonen för den potential som Baggetorp besitter. Skriver Hans Ekelund, ordförande i Aktivt Baggetorp.

Foto: Stina Järperud

Insändare2021-03-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren "Kommunen behöver satsa på Marmorbyns skola" publicerad 19/3.

Återigen bemöts vår kritik på samma sätt som vanligt. Att vi Baggetorpsbor är bittra för att skolan lades ner 2012. 

Vi i Baggetorp är inte bittra. Vi älskar vår bygd. Vi tycker om att leva och bo i Baggetorp med den närhet av kommunikation, vacker natur och sammanhållning som finns i bygden. Vi välkomnar att de byggs bostäder i byn så fler kan upptäcka vilket underbart litet samhälle Baggetorp är. 

Flera av oss som idag bor i bygden bodde inte här 2012, och ännu flera hade inte barn då. Jag tycker att det är skrämmande att en kommunpolitiker dömer ut en hel bygd som bittra för att vi värnar om vår demokratiska rätt att öppet få säga våra synpunkter. Jag kan tycka att som politiker ska man välkomna åsikter från sina medborgare och inte bara anse att vi är ”jobbiga” och bittra. Kanske en officiell ursäkt till alla Baggetorps invånare vore på sin plats.

Vi är inte ute efter att stänga skolan i Marmorbyn. Vi tycker om att de satsas i bygder kring Vingåker. Vi vill bara att Vingåkers kommun ska ha med oss Baggetorpsbor i beräkningarna när man tänker till om en ny skola, nytt fritidshem.

Att komma med argumentet att Katrineholms kommun skulle ”stjäla” elever haltar, jag kan tycka att då borde man svara upp. Och bemöta det med en skola med bra kommunikationer och närhet till Katrineholm. Idag har vi en lyckad friskola i Österåker som tar många elever från de olika byggderna runt om. Jag är övertygad om att kommunen skulle kunna profilera en skola i Baggetorp som kan ta elever från Katrineholm.

Vi stred för fritids och att man skulle betänka flera alternativ. Vi försökte öppna ögonen för politikerna i Vingåkers kommun, att se oss som bor i Baggetorp. Då var man inte ens intresserad av att träffa oss. Vi förlorade och våra barn flyttades till lokaler som i flera år har varit i renoveringsbehov. Vi accepterade och får fortsättningsvis anpassa våra liv till det. Någon som inte accepterat att fritids försvann verkar vara Vingåkers kommun, då man på sin egen hemsida säger att bygden fortfarande har både förskola och fritids.

Jag tycker att det är dags för Vingåkers kommun att öppna ögonen för den potential som Baggetorp besitter och jag förväntar mig också en officiell ursäkt från Ing-Mari Frössevi (C) då hon bör se till alla kommuninvånares intresse och inte förkasta den som inte delar hennes uppfattning som bitter.