En enig barn- och utbildningsnämnd beslutade den 10 mars att föreslå kommunfullmäktige nybyggnation av lokaler för Marmorbyns skola och fritidshem.
Skolan är en arbetsplats för lärande vilket kräver en bra arbetsmiljö. Nämnden har uppmärksammat de allvarliga brister som föreligger beträffande arbetsmiljön i Marmorbyns skola och beslutet skedde i enlighet med den beslutade lokalresursplanen när det gäller förskolor och skolor. Dessutom har nämnden uppmärksammat de goda resultaten eleverna uppnår trots utmaningarna med arbetsmiljön.
Vingåkers kommun välkomnar inflyttning av nya medborgare genom hållbar tillväxt. Det innebär bland annat att när nya förskolor/skolor ska byggas skall detta ske enligt en långsiktig planering. Denna planering handlar inte bara om var människor bosätter sig utan också om skolans behov (tillgång på utbildad personal, lokaler, kommunikationer, kvalitet, ekonomi) och externa krav (skollag, skolförordning, andra lagar). Dessutom behöver en omvärldsanalys göras när det gäller byggplaner, inflyttning och inte minst det fria skolvalet. Exempelvis går idag cirka 150 elever i grundskolan i Katrineholm till en kostnad på cirka 15 miljoner kronor för Vingåker. Ovanstående betyder att det behöver skapas en bild av hur skolorganisationen ska utvecklas i Vingåker under 40 till 50 år framåt i tiden.
När skolorna i Baggetorp och Österåker lades ner år 2009 saknades en process om en långsiktig framtidsbild vilket idag bidrar till en frustration i Baggetorp. Jag har förståelse för den frustrationen och respekt för kampen om en skola i Baggetorp. För planering inför framtiden behövs en ömsesidig respekt och förståelse.