Sprickan blir vÀldigt synlig mellan S och M

Nyligen nekade Katrineholms Bygg & miljönÀmnd Kunskapsskolans ansökan om bygglov.

Nyligen nekade Katrineholms Bygg & miljönÀmnd Kunskapsskolans ansökan om bygglov.

Foto: Anton SwÀrdhagen

InsÀndare2024-04-05 15:25
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nyligen nekade Katrineholms bygg- och miljönÀmnd Kunskapsskolans ansökan om bygglov för Àndrad anvÀndning, kontor till skola - RÄdmannen 3. Kunskapsskolan vill öppna nya klasser för förskoleklass till och med Ärskurs tre.

Avslaget har sin grund i hur Boverkets rekommendation för hur stor yta barnen ska ha tillgÄng till ute för sina raster. Lite mÀrkligt resonemang att avslaget grundar sig pÄ detta eftersom ingen pratar om hur verkligheten ser ut.

Kunskapsskolan har en plan för hur schemalĂ€ggning ska ske för att sprida rastupphĂ„ll pĂ„ ett sĂ€tt som gör att barnen i skolan kommer att kunna erbjudas ungefĂ€r samma yta ute som vid dagens rastverksamhet trots ett ökat elevunderlag. Vi kan ocksĂ„ frĂ„ga oss om kommunens alla skolor uppfyller Boverkets rekommendation pĂ„ cirka 30 kvadratmeter per barn? 590 barn innebĂ€r 17 700 kvadratmeter friyta för rekreation. Finns detta utrymme pĂ„ alla kommunens skolor och förskolor?

Som jÀmförelse kan vi ta majoritetens hantering av skolverkets rekommendationer om gruppstorlekar i förskolan, en rekommendation som kommunen inte alls fÀster samma vikt vid.

Vi ser hur detta med ideologi har pÄverkat nÀmndens beslut. Socialdemokraterna Àr mot friskolor. Hur kan Moderaterna och Socialdemokraterna gÄ till nÀmnden med olika uppfattningar? Beslutet skapar funderingar hur Katrineholms styrande politiker Àr för valfrihet eller ej. Kan detta beslut pÄverka kommande marknadsföring av platsvarumÀrket som ska bidra till att fler flyttar till Katrineholm? Vi ser en tydlig spricka i samarbetet i Katrineholm mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Vi kan Àven se att Centerpartiet stÀller sig pÄ Socialdemokraternas sida med samma argument och dessutom ger uttryck för att förÀldrarnas vilja vÀger mindre Àn Kunskapsskolans planering för en god rastverksamhet.

Joha Frondelius (KD)
OppositionsrÄd Katrineholm

Björn Wahlund (L)
Gruppledare