Barn ska ha utrymme att röra sig

Centerpartiet är för friskolor. Men de är inte för att tumma på Boverkets rekommendation om 30 kvadratmeter per barn.

Centerpartiet är för friskolor. Men de är inte för att tumma på Boverkets rekommendation om 30 kvadratmeter per barn.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2024-03-26 14:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk dig en vanlig bilsläpkärra. Ungefär så stor – eller liten – yta skulle en elev ha att röra sig på under en rast på Kunskapsskolan i Katrineholm. I alla fall om bygglovsansökan för att utöka verksamheten till att även omfatta F3-skola hade gått igenom.

Vi i Centerpartiet är för friskolor. Vi är också för att barn ska ha utrymme att röra på sig, för att leka och bygga upp sin kondition som de behöver under hela livet. Vi står helt bakom satsningen på Generation Pep, som vill få barn och unga att röra sig mer under och utanför skoltid och som Katrineholms kommun varit en del av under senare år.

Men det är då inte det allra minsta ”peppigt” att på förhand begränsa ytan som barnen har att röra sig på under rasten.

Boverkets rekommendation är 30 kvadratmeter per barn. Den tänkta skolgården på Kunskapsskolan rymde enligt ansökan sex kvadratmeter per barn! Det är en avsevärd skillnad!

Förvaltningen ville säga nej till bygglovet i den delen och vi i Centerpartiet gjorde samma bedömning. Genom Bertil Carlsson, andre vice ordförande i Bygg- och miljönämnden, yrkade vi att nämnden skulle följa förvaltningens förslag till beslut.

Vi kan inte tumma på utrymmet. Barn måste ha frihet att kunna röra sig. Vad händer nästa gång det ska byggas en skola?

Kommunens beslut ska se till barnens bästa. Det kan knappast vara upp till enskilda föräldrar att avgöra om skolgården räcker till eller inte. Sådana beslut håller inte måttet.