Nu saknas "bara" resurser och personal

Vi har kämpat för att grundskolan ska bli tioårig. Förskoleklass var en bra början. Nu blir ”lågstadiet” fyraårigt och elever får hjälp tidigare om de har specifika svårigheter med inlärning, skriver liberalerna Inger Hult och Björn Wahlund.
Bilden: Östra skolan i Katrineholm.

Vi har kämpat för att grundskolan ska bli tioårig. Förskoleklass var en bra början. Nu blir ”lågstadiet” fyraårigt och elever får hjälp tidigare om de har specifika svårigheter med inlärning, skriver liberalerna Inger Hult och Björn Wahlund. Bilden: Östra skolan i Katrineholm.

Foto: Stina Järperud

Insändare2022-05-01 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren ”Skolan – en social växtmotor”, publicerad den 27 april.

Grundskolan är en plats där alla elever ska ges en utbildning för att klara att både komma in och ut ur gymnasiet med en examen. Om bara åtta av tio elever kvalificerar sig för studier på gymnasiet har skolan misslyckats. Både Vingåkers och Katrineholms kommun har misslyckats där.

”De elever som har problem talar inte Hult/Wahlund (L) om. De finns liksom inte.” ”Ordning och reda är inte lika med polisiär disciplin”. ”Skolan är inte en betygsmaskin”. Undrar hur Bild (S) kan utläsa det i vår artikel eller svar?

Vi Liberaler har kämpat för att grundskolan ska bli tioårig. Förskoleklass var en bra början. Nu blir ”lågstadiet” fyraårigt och elever får hjälp tidigare om de har specifika svårigheter med inlärning. Äntligen sker det!

Vi Liberaler har kämpat för att betyg och utredningar ska tidigareläggas i grundskolan så att elever som behöver extra hjälp ska få det tidigt. Nu kommer det att ske! Nu är det ”bara” resurser och personal som måste till för att förverkliga det. Fler måste vilja utbilda sig till lärare, stanna kvar och fortsätta arbeta i skolan, inte hoppa av yrket.

Kommunerna måste bli bra/bättre arbetsgivare än grannkommunen. Också en utmaning.