Replik till signaturen Förhoppningsfull angående Mäster Palm-statyn i Vingåkersjärnvägspark
Statyn av August Palm restes mycket riktigt i parken 1956 då Beklädnads avdelning 60 firade 50–års jubileum. Det var mycket folk samlat och högtidligt. Erik Hellstrand, en veteran inom fackföreningen höll tal. Ombudsman Hans Hansson från Vingåker blev fotograferad tillsammans med Hellstrand. Själv var undertecknad också där tillsammans med mina föräldrar, men är man sju år så minns man bara att det var mycket folk.
Men på den tiden var det inte självklart att statyn skulle bli just Mäster Palm. Redaktör Oscar Bocian skrev långt senare i Katrineholms-Kuriren att ”meningarna var delade om det lämpliga i att statyn blev just Mäster Palm. Bocian hade ju insyn i det politiska livet i Vingåker på den tiden. Han skrev ”några menade att grundläggaren av Vingåkers konfektionsindustri Per Widengren skulle ha stått där istället”.
Men nu hade August Palm varit skräddare och en gång, 1908, hållit tal i Vingåker. Det kvalificerade honom för att bli rest i parken, enligt Beklädnads. Men så här i efterhand kan man ju fråga sig om inte Per Widengren gjort mer för Vingåker och dess befolkning än August Palm? Grabben som började med att spara ihop 33 öre, och sedan för 20 öre köpte tio knappnålsbrev och gav sig ut på sin första ”affärsresa”.
1896 byggde han sin första fabrik och blev ”konfektionskung”. Men Per Widengren fick aldrig någon staty i Vingåker. Inte heller något större minnesmärke. Kan tyckas märkligt då han trots allt var upphov till mångas försörjning och kommunens blomstringstid en gång i tiden.