Efterlyser stopp för röd gubbe i Vingåker

Mäster Palm har tagit plats i nyrenoverade Järnvägsparken i Vingåker.

Mäster Palm har tagit plats i nyrenoverade Järnvägsparken i Vingåker.

Foto: Carina Ekdahl

Insändare2023-11-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan augusti i år genomgår Järnvägsparken i Vingåker en förnyelse. Det är kommunens tekniska enhet tillsammans med entreprenörer som arbetat med detta cirka två månader långa projekt.

På andra orter har man dialog med invånarna i form av arkitekttävlingar och diskussionsforum, men inte i Vingåker, här går det undan!
Man hade hoppats att se lite mer av framtidstro och nyskapande men i stället har man dammat av den gamla gubben Mäster Palm, en staty i tomtestorlek, som nu får en plats centralt i parken, inramad av skylten "Vingåkersbygden".

Vem känner idag till denne August Palm? På Wikipedia kan man läsa följande: "Palm försökte samla socialdemokraterna i Sverige, inte bara lokalt utan i hela riket, och från sin cell på Långholmen kunde han driva rörelsen. År 1889 var han med och bildade Sveriges socialdemokratiska arbetareparti på Tunnelgatan 12 i Stockholm."

August Palm (1849-1922), ofta kallad Mäster Palm då han ursprungligen var skräddarmästare till yrket, var en av förgrundsfigurerna i den gryende arbetarrörelsen i Sverige och inom det socialdemokratiska partiet. Han var en skicklig och kontroversiell agitator, grundare och en av initiativtagarna till Socialdemokratiska arbetarpartiet. Han åkte runt och agiterade i Sverige och någon gång på 1880-talet steg han av tåget i Vingåker där han gjorde ett kortare besök.

Statyn restes och skänktes av konfektionsindustrin och avdelning 60:s medlemmar i Vingåker vid avdelningens 50-årsjubileum 1956. 

August Palm agiterade för jämställdhet och bättre villkor för arbetare på sin tid men rent politiskt är statyn knappast en representant för alla boende i Vingåkersbygden. Idag behöver vi andra inspirationskällor och en park som är politiskt neutral.

Nej, flytta statyn till den gamla entrén till Widengrens konfektion innan den hunnit rota sig i den förnyade parken. Alternativt Vingåkers Socialdemokratiska på Köpmangatan eller Vingåkers hembygdsmuseum.

Gör i stället ett trevligt vattenlandskap eller en fontän med porlande vatten som skapar ro och skönhet i den i övrigt vackert skapade parken. Politiskt neutralt och till glädje för både boende i Vingåkersbygden och för besökare.