Alarmerande högt antal barn i förskolorna i Katrineholm

Trots flera påpekanden uppåt så händer det inget. Istället får vi höra att besparingar måste göras på förskola och skola. Skriver insändarskribenten.

Trots flera påpekanden uppåt så händer det inget. Istället får vi höra att besparingar måste göras på förskola och skola. Skriver insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-10-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående debattartikeln "Ge Katrineholm en skola att vara stolt över" publicerad 21/9.

Lärarförbundet skrev i en debattartikel den 21 september om barngruppernas storlek i förskolan med statistik på hur barngrupperna ser ut bland annat i Sörmland. I Katrineholm är läget katastrofalt. 81 procent av åldersindelade grupperna är större än rekommenderat. Jag älskar egentligen mitt arbete som förskollärare. Men sen jag började arbeta i Katrineholms kommun så har jag ofta haft en känsla av otillräcklighet och en klump i magen för hur dagen ska bli. 

Jag och mina kollegor kämpar dagligen för att barnen ska få en så bra dag som möjligt. Men barngrupperna är på tok för stora och vi är underbemannade under stora delar av dagen när det är så många barn i grupperna. Vi räcker helt enkelt inte till. Är en pedagog frånvarande på en avdelning ska vi helst lösa det själva än att sätta in en vikarie. Ofta blir det övertid. Vi gör vårt yttersta för att barnen ska få en utbildning med hög kvalitet.

Vi organiserar oss för att dela upp oss i mindre grupper (men detta går främst att göra under förmiddagar, alltså korta stunder under dagen). Det är hög arbetsbelastning och jag vet inte hur länge jag kommer att orka om det fortsätter så här. Har haft många sjukskrivna kollegor eller kollegor som slutat. Idag är det inte ovanligt att barn har långa dagar på förskolan och att föräldrar ansöker om 45- timmar i veckan. Men såklart kan detta skilja sig.

 Trots flera påpekanden uppåt så händer det inget. Istället får vi höra att besparingar måste göras på förskola och skola. Är det strejk som är det sista alternativet eller ska jag behöva sluta som förskollärare(yrket som jag egentligen älskar.)