Ge Katrineholm en skola att vara stolt över

Kulturskolan i Katrineholm tillhör det som Bo Sundahl från Lärarförbundet lyfter fram och vill känna stolthet över, om politiker tillför mer resurser.

Kulturskolan i Katrineholm tillhör det som Bo Sundahl från Lärarförbundet lyfter fram och vill känna stolthet över, om politiker tillför mer resurser.

Foto: Carina Bergius

Debatt2020-09-21 05:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har effektiviseringskraven vad avser utbildningsverksamheterna i Katrineholm gått ett steg för långt. På bildningsförvaltningens centrala samverkansgrupp meddelar tjänstemännen att man inte ser någon möjlighet att göra fler minskningar på administration eller på skolpengen. Förslaget till bildningsnämndens politiker från förvaltningens sida, blir därför att utifrån givna budgetdirektiv gå vidare med att ta bort ”icke lagstadgade verksamheter”. Ett stort antal sådana räknas upp: barnomsorg på obekväm arbetstid, öppna förskolan, KomTek, Kulturskolan, Bryggan, övergripande utvecklingsresurser, luncher för gymnasieelever, pedagogiska luncher, minskat byggstöd och it-utveckling. Inom vuxenutbildningens förvaltning/område ligger ett sparbeting som gör att man planerar att ta bort all platsbunden utbildning på gymnasial nivå.

Ingen av dessa åtgärder kommer givetvis gå obemärkt förbi och lite känns det som att få ett val mellan ”pest och kolera”. Det som kvarstår innan budgeten ska spikas och verklighetens kranka blekhet finns framför kommuninnevånarna är förstås att de styrande politikerna skjuter till de resurser som krävs. Staten har skickat ut pengar till kommunen i relativt stor omfattning och dessutom går faktiskt hela koncernen med ett kraftigt plus i år. Över detta uttalar sig kommunledningen med stolthet. Det blev för övrigt ett plus även förra året, samma år som den senaste kännbara effektiviseringen genomfördes.

Vi hoppas förstås fortfarande att det ska komma ett besked som visar att den politiska ledningen värnar utbildning och lärande. Ingenting är viktigare än att lägga de tillförda statliga pengarna på att säkra tillgången av god bildning för våra unga och vuxna. Det är dags att stå upp för långsiktighet, god arbetsmiljö och för utvecklingen av innehållet i våra snart renoverade/nybyggda lokaler. För detta krävs olika resurser, systematik i arbetsmiljöarbetet, fortbildning, god samverkan, framtidstro, långsiktig trygghet med mera.

Svik inte barn och unga och såga inte av grenen vi sitter på. Fortsätt i stället att utveckla vår stad inifrån så vi alla kan säga med stolthet: Jag bor i Katrineholm! Där har vi både skollunch åt gymnasieelever, en kulturskola att vara stolta över och ett kvalitativt bildningsarbete som siktar uppåt! Vi har dessutom satt upp mätbara delmål… De är…
 

Bo Sundahl
Lärarförbundet