Hur får vi tillbaka lärandets glädje i skolan?

Hur får vi tillbaka respekten och intresset för skolutbildning, undrar insändarskribenten.

Hur får vi tillbaka respekten och intresset för skolutbildning, undrar insändarskribenten.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Insändare2024-01-06 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen "Lärare sedan åtta år" i KK den 19/12-23

Du sätter verkligen fingret på skolproblemen. Jag har, under många år, undrat hur i hela världen ni står ut, som jobbar som lärare idag.

Jag gick ut grundskolan 1962 och vi var 35 ungar i avgångsklassen, vi hade en äldre lärarinna som vi älskade. Ingen, verkligen ingen, hade en tanke på att säga emot henne, bråka eller göra något annat när hon undervisade. I slutet av 1980-talet gick mina egna barn i Nyhemsskolan och det verkar ha börjat då, alltså att inte lyssna på läraren. Och föräldrar som hade åsikter om undervisningen, kunde ringa sena kvällar och bråka med lärarna. På 1990-talet eskalerade saker och ting med föräldrar som abdikerade som uppfostrare, curlingen och barn som slutade lyssna på, och se upp till, vuxna människor. För varför skulle de, vi vuxna hade ju "släppt dem" helt utan uppbackning, uppfostran och förebild. Nej, nu ljuger jag, uppbackningen fanns ibland, det var då läraren fick ta emot ilskna telefonsamtal för varför har sonen fått så dåliga betyg, när han är så duktig? Och förebild, nåja, vuxna började ju bete sig som bortskämda småungar de också i samma veva.

Det ”Lärare sedan åtta år” beskriver verkar vara ett gigantiskt problem, för hur återta något som har försvunnit under decennier, nämligen insikten att utbildning och kunskap är den lättaste ryggsäcken att bära? Och det är det ni lärare vill ge skolbarnen. Vi, i tidigare generationer, fullkomligt sög i oss kunskap, en del av denna kunskap sitter som berg fortfarande när vi är gamla. Ni lärare är, förutom föräldrarna, den viktigaste personen för våra barn. Resurserna borde fullkomligt strösslas över er så ungarna går ut ur skolan med god kunskap. 

Kanske kan det lösas på en del håll. I till exempel vår kommun avskedas nu förskolepersonal. Möjligen kan ni politiker se lite framåt, förslagsvis bortom valåret. För tänk om förskolans personal kunde komma in och få jobb i skolan? Som elevassistenter och annat som behövs, extralärare kanske? Tänk brett kära politiker, utanför boxen som det heter. Skolan, våra barn och lärarna behöver bra beslut, inte bara en massa tjatter er emellan.