Frondelius (KD) får svar av Hedberg (S) om snöröjningen

"Inte heller stämmer det att sopsaltningsmaskinen står i ett garage och kostar pengar. Den är uthyrd (inte utlånad) till annan kommun vilket genererar intäkter till vår kommun", skriver Anneli Hedberg (S)

"Inte heller stämmer det att sopsaltningsmaskinen står i ett garage och kostar pengar. Den är uthyrd (inte utlånad) till annan kommun vilket genererar intäkter till vår kommun", skriver Anneli Hedberg (S)

Foto:

Insändare2023-12-28 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Joha Frondelius om snöröjningen.

Joha Frondelius skriver att om Katrineholmarna vill ha mer pengar till snöröjningen så ska de rösta på något annat alternativ 2026. Han kan då inte mena Kristdemokraterna som, i jämförelse med den politiska majoriteten, i sin budget vill ge service- och tekniknämnden 1,5 miljoner kronor mindre pengar nästa år och framåt. Nej, det finns inget parti som föreslagit att de vill ta pengar från annan kommunal verksamhet för att stärka budgeten för snöröjningen.

Alla partier är dessutom helt överens om de prioriteringar som ska gälla för vinterväghållningen som ska bidra till trygg, säker och tillgänglig framkomlighet.

Inte heller stämmer det att sopsaltningsmaskinen står i ett garage och kostar pengar. Den är uthyrd (inte utlånad) till annan kommun vilket genererar intäkter till vår kommun.

En utryckning med alla tillgängliga resurser kostar minst en halv miljon kronor. Med ansvar för ekonomin görs alltid en avvägning huruvida plogning är nödvändig, särskilt när man vet att all snö ska smälta bort tre dagar senare. Dessutom måste hänsyn till personalens rätt till dygns- och veckovila tas med i planeringen.

Budgeten för vinterväghållningen har varit lika de senaste 10 åren. Vissa år räcker pengarna och blir över och vissa år överskrids budgeten. Det senare är vanligt i de flesta kommuner.

Nuvarande budget ligger på 6,75 miljoner kronor och det genomsnittliga utfallet de senaste 25 åren har legat på drygt fem miljoner kronor. Att budgetera för nästa års väder som ingen kan förutspå är en mycket kvalificerad gissning och det är svårt att träffa exakt rätt.

Många av oss inser att vinter och snö begränsar framkomligheten och att vi behöver bra skor och mer tid för att ta oss fram medan andra förväntar sig sommarväglag året runt.

Kommunens egna snöröjare och entreprenörer gör ett fantastiskt jobb för att underlätta för oss andra. Stort tack till er!