Sparsam snöröjning behöver mer pengar

Insändare2023-12-22 10:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är vinter och Katrineholm har fått snö igen på gator och torg. Sörmländsk vinter är ofta en blandning av snö, regn, blåst, kallt och varmt. Det är aldrig lagom! 

Att snöröja i Katrineholm är en test varje år på hur effektiv organisationen för vinterväghållningen är. 

Kommunen har egna maskiner och personal. Kommunen har avtal med entreprenörer som på kort varsel kan bli beordrade utifrån avtal. Uppgiften av snöröja utgår ifrån en prioriteringslista.  

Under 10 år har service och tekniknämnden fått samma budget för väg- och vinterväghållning. Cirka 6.7 miljoner kronor per år oavsett hur mycket löner, diesel och bensin, el eller annat bränsle har ökat i pris! Hur är det möjligt? Ett undantag finns under dessa tio år. Det var när förvaltningen fick extra pengar ett år för sopsaltmaskinen. Sopsaltmaskinen kostade cirka 500 000 kronor. Inköpt 2019. Står still i garaget nu igen, på grund av ekonomin. Märklig investering, tycker jag.   

Om ni vill ha bättre vinterväghållning så får ni rösta 2026 på något annat alternativ för förändring av budget till service och teknik. Man kan självklart lägga ut hela vinterväghållningen på entreprenad, det kan bli dyrare eller billigare? 

Jag personligen tycker personalen och entreprenörerna gör ett bra jobb utifrån ekonomin.