För lång väntan på specialistvård

Insändare 12 april 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå artikeln "Sörmlands sjukvård sämst i landet", publicerad den 29 mars.

Jag har jobbat i vården i över 40 år och tycker att den fungerar uselt i Sörmland. Patienter skickas runt som de vore objekt i ett dataspel. Många läkare är oengagerade och läser inte ens journalen innan patienten kommer. Patienter upplever att de inte blir lyssnade på eller att de överhuvudtaget får hjälp. Och allt kan och ska inte skötas av vårdcentraler.

Patienter får ofta vänta alldeles för länge innan de skickas till en specialist och man skickar inte patienter på magnetröntgen, datortomografi i tid. Det är en ständigt avvaktande sjukvård. Det går inte att söka för två saker samtidigt på ett läkarbesök.

Enligt socialstyrelsen ”Öppna jämförelser 2020” är tillgängligheten fortsatt dålig inom den svenska sjukvården. Sörmland skryter med sin digitala plattform 24 – som inte fungerar. Den ska öka tillgängligheten men det stämmer inte! I stället stjäl den tid från annan riktig vård. 

När man är sjuk vill man bli sedd av sjukvårdspersonalen och att de kan göra en riktig klinisk bedömning vad gäller hud, färg, värme och så vidare, alltså se hela mitt allmäntillstånd. Detta har glömts bort i svensk sjukvård.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa