Fogelstad borde samverka med folkhögskolan

Insändare 5 september 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kulturföreningen Fogelstads styrelse vill i en insändare den 29/8 klargöra fakta som jag anses ha blandat ihop. Det är fullt möjligt att det är så! För det är sannerligen inte lätt att hänga med i svängarna, när inte mindre än fyra ideella föreningar och en stiftelse kämpar om utrymmet som arvtagare till den Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad. Utvecklingen för tankarna till 70-talet, då vänstern förökade sig medelst delning. Jag känner mig övertygad om att pionjärerna vid Medborgarskolan skulle ha gråtit, om de kunnat följa det som sker idag. 

Styrelsen skriver att ”det finns en stor kunskapskälla att tillgå genom Kulturföreningen Fogelstads utställning på Fogelstad, guidade visningar och föreläsningar”. Det är inte oviktigt, men det borde väl inte vara det främsta syftet. Tanken med Medborgarskolan har väl varit att erbjuda underprivilegierade kvinnor en möjlighet att räta på ryggen, och skaffa sig en plattform för ett bättre och mer jämställt liv. 

Styrelsen berättar att Kulturföreningen ”har verkat under 25 år, inte i första hand genom kursverksamhet vilket Urban Lundin verkar beklaga, då bredare kursverksamhet kräver en annan form än föreningsformen”.

Ja, jag beklagar detta. För det går alldeles utmärkt att som förening bedriva kursverksamhet, om man gör det i samverkan med en folkhögskola. Folkhögskolans roll i dessa sammanhang är i första hand att erbjuda samverkansparten pedagogisk kompetens. Samverkanskursen omfattas av statens stöd till folkhögskolan vilket innebär att den ger kostnadsfri tillgång till folkhögskolans lärarresurser. En samverkanskurs kan, för att vara godkänd, i princip ha vilket innehåll som helst, förutsatt att den lever upp till statens syften med stödet till folkhögskolan.

Så mitt råd är: kontakta en folkhögskola. Det finns en utmärkt folkhögskola i kommunen!

Ämnen du kan följa