Fogelstad-organisationerna: "Många idéer om framtiden"

Att äga hus har aldrig varit på agendan för Kulturföreningen Fogelstad. Vi har inte varit en aktiv part i nedanstående beskrivna husköp. Skriver Kulturföreningen Fogelstads styrelse.

Att äga hus har aldrig varit på agendan för Kulturföreningen Fogelstad. Vi har inte varit en aktiv part i nedanstående beskrivna husköp. Skriver Kulturföreningen Fogelstads styrelse.

Foto: Anna Mi Skoog

Insändare2020-08-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Urban Lundin angående artikeln "Fogelstadskonflikten : Brist på framtidsperspektiv" (KK 18/8).

Kulturföreningen Fogelstads styrelse vill härmed klargöra fakta som skribenten blandat ihop.

Det finns inte en enda organisation som kan kallas Fogelstad. Idag finns fyra ideella föreningar och en stiftelse - Kulturföreningen Fogelstad, Vänföreningen Fogelstad, Fogelstad Musikteater och Insamlingsstiftelsen Fogelstad.

Kulturföreningen Fogelstad startade 1995 och vill sprida kunskap om den unika verksamhet som bedrevs vid Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad och använda arvet från skolan i nutiden. Vi har verkat under 25 år, inte i första hand genom kursverksamhet vilket Urban Lundin verkar beklaga, då bredare kursverksamhet kräver en annan form än föreningsformen.

Att äga hus har aldrig varit på agendan för Kulturföreningen Fogelstad. Vi har inte varit en aktiv part i nedanstående beskrivna husköp. 

Våren 2019 blev skolhuset vid Medborgarskolan till salu. Några kvinnor i Stockholm började agera för att huset skulle köpas in och bli centrum för fortsatt demokratiarbete i Medborgarskolans fotspår. Vänföreningen Fogelstad bildades för att sätta mål och syfte med husets användning. En insamling startade och pengar strömmade in. För att hantera ekonomin bildades Insamlingsstiftelsen Fogelstad. 

Säljaren ville avsluta affären i maj och till allas lycka ingrep en privatperson, Agneta Wallin, och köpte huset i syfte att på sikt överlåta det till Insamlingsstiftelsen. Det historiskt viktiga huset var räddat och alla Fogelstadvänner gladde sig!

Köpet skedde i stor hast, stora pengar skulle hanteras och alla eventuella konsekvenser av att en privatperson stod som ägare var inte uppenbara från början. Konflikt uppstod när Insamlingsstiftelsen ville ta över ägandet tidigare än avtalat. När parterna inte kunde lösa konflikten på egen hand tog de hjälp av advokater. Detta kostade förvisso men ledde till att låsningen bröts. Att inte agera i detta läge hade också kostat i form av ytterligare fördröjt arbete för att förverkliga syftet med husköpet, tappad energi och ekonomiska förluster.

Just nu finns det många idéer om framtiden inom Fogelstad-organisationerna. Visioner saknas inte! Det finns en stor kunskapskälla att tillgå genom Kulturföreningen Fogelstads utställning på Fogelstad, guidade visningar och föreläsningar. Välkommen att besöka oss!