Erbjud sjuksköterskorna en bra lön!

Sjuksköterskorna stannar om de får en bra lön, och fler nya kanske kommer, då blir arbetsplatsen mer attraktiv, anser insändarskribenten.

Sjuksköterskorna stannar om de får en bra lön, och fler nya kanske kommer, då blir arbetsplatsen mer attraktiv, anser insändarskribenten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2022-05-08 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste i KK om sjuksköterskorna som flyr. 
Man undrar varför regionen inte vill betala anständiga löner till sina sjuksköterskor. Ordföranden har förstått att lönen hos kommunerna lockar men tycker inte att det gynnar någon att kommunerna bjuder över regionen. Men det är väl just det som sker. Sköterskorna har ju på det här viset möjlighet att få en rimlig lön, 10 000 kr i månaden gör en väsentlig skillnad i familjens ekonomi.
Det pågår diskussioner mellan Regiondirektören och kommundirektörerna om förhållningssätt till varandra (Förmodligen inte för att regionen ska höja lönerna). Låter lite som någon form av kartell. Är inte det förbjudet i Sverige?

Sen verkar ofta inte politiker och dom som arbetar alltid ha samma verklighet angående arbetsmiljön. Man hör att det inte alltid går att få ut sin ledighet, saknas personal, måste arbeta fler helger oftare. Man får inga besked om semesteransökan beviljas förrän alldeles innan och kan då inte boka någon resa eller bestämma något en längre tid framåt eftersom man inte vet om ledigheten beviljas. 
Det tillsammans med en dålig lön så är det kanske inte så svårt att tacka ja till ett annat erbjudande.

Kanske man istället ska erbjuda en bra lön så stannar fler och fler nya kanske kommer och då blir arbetsplatsen mer attraktiv. Även dom som redan arbetar där, inte bara nyanställda.

Då kanske man kan vända den onda spiralen, som ordföranden nämner, till att i stället bli en god spiral där alla kan vara nöjda och vill arbeta. Då kanske man också så småningom kan minska hyrpersonalen.