Sjuksköterskor flyr från Kullbergska sjukhuset

Elva sjuksköterskor har under kort tid sagt upp sig från sina arbeten på Kullbergska sjukhuset. Flera kommuner lockar nämligen med 10 000 kronor mer i månaden.

Under kort tid har elva sjuksköterskor lämnat Kullbergska sjukhuset för att istället jobba i kommuner, där de får betydligt högre lön.

Under kort tid har elva sjuksköterskor lämnat Kullbergska sjukhuset för att istället jobba i kommuner, där de får betydligt högre lön.

Foto: TT/Jimmy Persson

Katrineholm2022-04-30 17:02

Personalsituationen på Kullbergska togs upp under regionfullmäktige häromdagen.

– Det finns en sto oro bland sjuksköterskor och undersköterskor på Kullbergska, konstaterade Joha Frondelius, (KD) gruppledare i Region Sörmland.

Han berättade att han pratat med en snart färdigutbildad sjuksköterska som erbjudits en månadslön på 26 700 kronor på Kullbergska medan en kommun erbjudit 36 000 kronor.

Under kort tid har elva sjuksköterskor sagt upp sig från sina jobb på sjukhuset. Samtliga har gått till närliggande kommuner. 

– Det är vad som sägs, att man blev erbjuden 10 000 mer i månaden och då kunde man inte motstå det, och det förstår jag, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande. 

Samtidigt visar regionens medarbetarenkät att 90 procent kan rekommendera sin arbetsplats till andra. 

– Jag tror inte egentligen att det handlar om att arbetsplatsen är dålig eller att arbetsmiljön är dålig, utan det handlar om att lönen lockar, säger Monica Johansson.

Hon berättar att bemanningsföretagen gör likadant.

– Höjer vi lönen med exempelvis 5 000 så höjer bemanningsföretaget med 10 000 kronor. Det är bekymmersamt med tanke på att vi har den här bristen i hela Sverige. Det blir bara en omflyttning och en ond spiral som vi behöver ta oss ur.

Kullbergska har tidigare inte haft jättestor personalomsättning. I dag är situationen en annan. 

Enligt Monica Johansson pågår diskussioner mellan regiondirektören och kommundirektörerna om hur region och kommun ska förhålla sig till varandra. Hälso- och sjukvårdsdirektören har även tagit upp frågan med andra hälso- och sjukvårdsdirektörer.

– Vi snor ju bara för varandra. De blir inte fler för att vi håller på så här. Det här med lönespiral är svårt och brukar inte gagna någon i slutänden, säger Johansson.

Tidningen har tidigare berättat att vårdplatser fått stänga på Kullbergska sjukhuset, dels på grund av en vattenskada, dels på grund av bristen på sjuksköterskor.

– Det finns ju inte ens sjuksköterskor att få tag på via bemanningsföretagen.

Joha Frondelius tycker att nuvarande personalsituation på Kullbergska är en av de mest oroande situationer som han upplevt under sin tid som regionpolitiker.

– Det saknas egentligen inte sjuksköterskor, men de jobbar inte hos oss. Vi måste göra en lönesatsning. Det kan inte skilja 10 000 kronor mellan kommunen och regionen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!