Dufvegården möjliggjorde renovering av äldreboenden

Vi ser också att flera av våra äldreboenden måste genomgå renovering för att klara framtidens krav. Utifrån detta beslutades att bygga ett nytt äldreboende, Dufvegården. Skriver Marie-Louise Karlsson (S) och Christoffer Öqvist (M).

Vi ser också att flera av våra äldreboenden måste genomgå renovering för att klara framtidens krav. Utifrån detta beslutades att bygga ett nytt äldreboende, Dufvegården. Skriver Marie-Louise Karlsson (S) och Christoffer Öqvist (M).

Foto: Carina Bergius

Insändare2021-10-22 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändarsvar till måndagens insändare i KK "Hur kan tre äldreboenden stå tomma med så lång kö?" 

Vi ser i dag en demografisk förändring i Sverige och Katrineholm, där andelen äldre och personer med funktionshinder som är i behov av stöd, ökar. Vi ser också att flera av våra äldreboenden måste genomgå renovering för att klara framtidens krav. Utifrån detta beslutades att bygga ett nytt äldreboende, Dufvegården med plats för 96 boende. Därigenom gav Dufvegården vid öppnandet ett överskott av platser så vi fick möjlighet att påbörja renoveringen av Strandgården och Furuliden. Vård- och omsorgsförvaltningen har tillsammans med KFAB tagit fram en prioriteringsordning för renoveringar. Det handlar bland annat om att se till att alla boenden har tillfredställande ventilation- och klimatläggningar, för att kunna hantera värmeböljor och anpassa lokalerna till dagens hygienkrav. Idag är Strandgården och Furuliden tomma och förbereds för renovering.   

Strandgårdens renovering var beräknad till att vara klar hösten 2021 men på grund av förseningar i upphandlingsprocessen har det tyvärr dragit ut på tiden. Den beräknas dock starta inom kort och vara klar våren 2022. Äldreboendet Furuliden kräver mer omfattande renoveringar för att kunna anpassas till dagens krav.   

Det är beklagligt om du upplever att ansökningstiden varit lång. Ibland kan en ansökan ta tid då en pågående rehabilitering kan förändra hjälpbehovet hos den enskilde. En utredning kan även behöva kompletteras med olika intyg innan beslut kan fattas.   

Vi är medveten om att anhöriga drar ett tungt och viktigt lass i sitt stöd till anhöriga. Därför ska vård- och omsorgsförvaltningens insatser hjälpa och underlätta både den anhöriges och den närståendes behov i avvaktan på att ett beslut om särskilt boende kan erbjudas. Detta görs med bland annat extra hemtjänstinsatser, växelvård och dagverksamhet.