Debatten har fastnat i hus på torget eller inte

Insändare 14 januari 2023 07:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Stortorget – en dysfunktionell yta som måste utvecklas", signerad Det är dags nu och som publicerades den 2 januari.

Signaturen Det är dags nu säger i en insändare att ”att torget … är en helt dysfunktionell och icke fungerande centrumyta”. Det är väl kanske att ta i. Men intrycket av att torget ger ett överdimensionerat och ogästvänligt intryck delar signaturen med många andra. Också med mig. 

Detta var också skälet till att man för ett tiotal år sedan tillsatte en utredning om torgets framtida utformning. Kommunen ville satsa stort på byggnation på torget. Ett landmärke! Och i den kvicksanden sitter man fortfarande fast efter att förslagen ”Klädd till fest” och ”Guldhuset” fått stryka på foten. Nu är det ett grönt hus som gäller. Men det är lik förbannat ett hus! Och enligt KK:s läsarundersökning vill en klar majoritet av de tillfrågade inte ha ett hus på torget

Signaturen Det är dags nu argumenterar för att ”kommunen, fastighetsägarna, butiks-och restaurangägarna måste tillsammans skapa det centrum som alla vi andra som befolkar kommunen vill besöka och utföra våra ärenden i och trivas med”. Det vore att slå in öppna dörrar, om det inte vore för att kommunen har så svårt att ta sig ur den egenorsakade kvicksanden. Så debatten har helt kommit att handla om ett hus på torget eller inte. 

De som motsätter sig kommunens planer anklagas av Det är dags nu för att vara ”konservativa och utvecklingsfientliga krafter som inte kan tänka om och fundera för nya tider med andra krav och förhållningssätt än de som tidigare gällt”. 

Om han/hon bara bemödat sig det lilla minsta hade han/hon kanske orkat läsa mina och flera andra insändares förslag på hur torget kan omvandlas till en verklig samlingsplats med aktiviteter för både vuxna och barn. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa