Arbetsro i vården eller århundradets omorganisation

Insändare 4 augusti 2022 07:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter två år med pandemin är situationen i sjukvården tuffare än på länge. Den ökade coronasmitta som verksamheterna nu möter oroar extra mycket i ett läge när personalen behöver återhämtning, samtidigt som operationer och behandlingar ska tas igen.

Kristdemokraterna vill möta den här utvecklingen med en gigantisk omorganisation ("Avskaffa regionerna så kapas vårdköerna" publicerad 30 juli). Detta tror vi skulle vara mycket olyckligt, både för vårdens personal och patienter. Privatiseringar, utförsäljningar och nya marknadsexperiment lär dessutom följa i spåren, precis som det alltid gör när KD ska ”utveckla” någonting.

Istället menar vi att vårdens personal behöver arbetsro, nya arbetskamrater och att vården behöver få tid att samarbeta med kommunernas äldreomsorg. I Sörmland behöver man också få växa in i de ”nya” sjukhus som vi bygger, utrustar och vill bemanna för bästa vårdresultat. Dessutom vill vi öka antalet vårdplatser och sätta ihop fler operationslag.

Detta är något helt annat än att i grunden vända upp och ner på allt i sjukvården. Vi vill inte se en omorganisation som hotar våra sjukhus med privatiseringar eller rent av nedläggning av något sörmländskt sjukhus, bara för att KD i Stockholm tror sig veta bättre än sörmlänningarna. Inte heller vill vi att personalen drabbas av omorganisationskaos, i värsta fall med att de anställda måste söka om sina egna jobb, såsom blev fallet i Norrbottens stora omorganisation.

Det hedrar dock KD att de är så öppna med sina planer. Arbetsro för vårdpersonalen eller århundradets omorganisation – den 11 september bestämmer väljarna.


 
 
 
 
 
 
Kommentera
Ämnen du kan följa