Avskaffa regionerna så kapas vårdköerna

Debatt 29 juli 2022 19:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

140 000 människor har väntat längre på sjukvård än vad lagen tillåter – det är den högsta siffra som någonsin uppmätts i Sverige. Ändå lovar de båda socialdemokraterna Fredrik Olovsson och Monica Johansson ("Våra ombyggda sjukhus är inte till salu" 20/7) att inte ändra på någonting samtidigt som de kritiserar oss. Det är för all del modigt. Men knappast vad vårdens personal och patienter behöver.

Vi kristdemokrater går till val på århundradets vårdreform. Vi vill göra vad våra grannländer Norge och Danmark redan har gjort – avskaffa de gamla landstingen och göra vården till ett nationellt, gemensamt välfärdsåtagande. Vi accepterar inte att vården blir ett postkodlotteri, där en medmänniskas chanser att bli frisk beror på var hon bor. Vi vill ge Sverige en ny och modern sjukvårdsorganisation och lämna den gamla modell som nu har hängt med sedan 1862.

Socialdemokraterna lovar motsatsen. Inget ska hända. De gamla systemen ska bestå. Sjukvårdspolitikernas arvoden är viktigare än själva sjukvården, tycks de mena. Nåväl, vi välkomnar en valrörelse där vår reformagenda står mot deras ständiga ”vänta och se”. 

Idén att vården kräver den indelning i landsting/regioner som vi har är absurd. Tittar man ut i världen så ser mängder av länder som erbjuder utmärkt vård, solidariskt finansierad, utan de enorma köer som ringlar genom Sverige. Tyskland, Nederländerna, Belgien, Schweiz, Japan, Frankrike – inget av dessa länder har några landsting. Inget av dem låter heller människor vänta i månader och till och med år på att få den operation eller behandling som krävs. 

Svenskarna ska inte behandlas sämre. Därför har vi kristdemokrater gjort vården till vår huvudfråga inför valet och bildandet av en ny regering. Det är inget vi skäms för, tvärtom. Det kommer inte räcka att, som S, lova ”mer personal”. Var ska den personalen hittas, menar de? Många vårdutbildade har lämnat vården, just eftersom arbetsmiljön är för dålig och vårdorganisationen för tungrodd. Det är det vår reform ska ändra på.

Valet är enkelt. Anser du att de längsta vårdköerna någonsin är värda att bevara? Nå, rösta då för ytterligare fyra år med en regering som låtit köerna explodera. Vill du ha förändring? Rösta då på oss.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa