Vi vill vara med och påverka näringslivsklimatet

Centerpartiet vill påverka näringslivsklimatet i Flen till det bättre. Därför gick de in i samarbetet med S, skriver företrädare för partiet.

Centerpartiet vill påverka näringslivsklimatet i Flen till det bättre. Därför gick de in i samarbetet med S, skriver företrädare för partiet.

Foto: David Gagnert

Debatt2022-11-02 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så bra att vi och Kristdemokraterna är överens om att "företagen i Sörmland ska kunna växa! Sörmland är ett län med fantastiska möjligheter. Att kunna bo och driva företag både i och utanför staden är en av nycklarna för att just vårt län ska kunna växa och utvecklas".

Förslagen som nämndes i det första debattinlägget belyser vad regeringen kan initiera direkt för att göra skillnad. Självklart finns det mycket att göra även på kommunal nivå. 

Ulf Rosén hänvisar till att Flens kommun har stora utmaningar framför sig bland annat med att förbättra villkoren för kommunens företag och vi håller verkligen med. Faktum är att det är en stor bidragande faktor till att Centerpartiet valt att ingå i det politiska styret, något Kristdemokraterna inte visade intresse för. Det är nämligen vår stora övertygelse att vi kan påverka näringslivsklimatet och kommunens utveckling allra bäst från förarsätet snarare än baksätet. 

Centerpartiet har tillsammans med Socialdemokraterna tagit fram en politisk plattform som syftar till att vända den nedåtgående befolkningsutvecklingen i Flens kommun där ett gott företagsklimat är en väsentlig del. Därför tillsätter vi nu ett utskott under kommunstyrelsen med särskilt fokus på tillväxt och näringslivsfrågor.

Höga el och bränslepriser behöver givetvis också hanteras, men det måste ske med klimatet som en viktig parameter, så det inte enbart blir ekonomin som driver förslagen. Att ha förslag som gynnar den som minskar sin el eller bränsleförbrukning är viktigt, eftersom det är det som i längden gör att vi klarar både ekonomin och klimatmålen. Här kan Kristdemokraternas partiledare hämta många förslag från Centerpartiets rapport från i somras. Det handlar om så mycket mer än att bygga ny kärnkraft som är på plats först efter 15-20 år eller sänka bränslepriser på bekostnad av klimatomställningen.

Slutligen kan noteras att Ulf Rosén inte ens nämner strandskyddet som är en viktig parameter för att landsbygden ska kunna utvecklas, men det kanske inte är lika viktigt längre? Att man ska kunna bo, leva och driva företag i hela Sörmland. 

Martina Johansson (C)
Riksdagsledamot

Johanna Tegelstam (C)
Gruppledare Flen