Stoppa det kommunala krånglet för näringslivets skull

Stoppa allt kommunalt krångel.

Stoppa allt kommunalt krångel.

Foto:

Debatt2022-10-28 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mycket kan göras i våra kommuner för att förbättra villkoren för våra företag och ansvaret för att det sker har det politiska styret i våra Sörmländska kommuner!

Martina Johansson C säger "företagen i Sörmland ska kunna växa! Sörmland är ett län med fantastiska möjligheter. Att kunna bo och driva företag både i och utanför staden är en av nycklarna för att just vårt län ska kunna växa och utvecklas".

Så bra sagt! I det instämmer vi till 100 procent. Att det går bra för våra företag är en förutsättning för att kunna finansiera vår välfärd, så det är viktigt för oss alla. 

Men som enda förslag hur företagsklimatet ska bli bättre säger hon "att regeringen ska tillsätta en utredning som svarar på vilka och hur vi kan ha olika regler för små/medelstora företag och stora företag." Men nämner ingenting om kommunernas ansvar och möjligheter att förbättra villkoren för våra företag. Det är ju där mycket kan göras och där vi kan få ett snabbt resultat med förbättrade villkor för våra företag.

Våra kommuner kan genomföra en mängd förbättringar för att hjälpa våra företag, bland annat:

  • Stoppa allt kommunalt krångel.
  • Ha korta handläggningstider för detaljplaner och bygglov.
  • Erbjuda alla gymnasieelever, att pröva på att driva företag genom Ung Företagsamhet.

Och så mycket mer! Vi presenterar gärna alla våra förslag för förbättrat företagsklimat i Sörmlands kommuner.

Flen ”Sörmlands hjärta” som nu ska styras av Centerpartiet och Socialdemokraterna har stora utmaningar framför sig med att förbättra villkoren för kommunens företag.

I Svenskt Näringsliv ranking av Företagsklimatet i Sveriges kommuner ligger Flen sämst i Sörmland och i absoluta bottenskiktet i Sverige, på plats 215 av Sveriges 290 kommuner. I Flen där också arbetslösheten är hög borde därför mycket stort fokus för den nya kommunledningen vara att förbättra villkoren för kommunens företag.

Här kan kanske riksdagsledamoten Martina Johansson göra nytta och hjälpa sina lokala kollegor i C med goda förslag på åtgärder för att förbättra företagsklimatet och göra verklig skillnad.

Vad regeringen nu främst bör göra är att besluta om förbättringar inom energiområdet. Att få bukt med de höga el- och drivmedelspriserna. Vilka nu slår mycket hårt mot våra företag och även mot hela befolkningen.

Och ansvarig för dessa frågor är ju vår partiledare Ebba Busch som närings- och energiminister, så jag är övertygad regeringen nu gör allt i sin makt för att mildra effekterna av de höga energipriserna och vilka åtgärder regeringen här kommer att besluta, det får vi ju snart veta!

Ulf Rosén
Distriktsordförande KD Sörmland