Vi ser över minutstyrningen i hemtjänsten

Johanna Karlsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämden i Katrineholm.

Johanna Karlsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämden i Katrineholm.

Foto: Arkivbilder

Debatt2024-05-16 10:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren Ta bort minutstyrningen i hemtjänsten.

Under den senaste mätningen av ”helhetssyn brukarbedömning” uppnådde Katrineholm 87 procent nöjda brukare, jämfört med rikssnittet på 86 procent. Detta visar på den höga kvaliteten inom vår hemtjänst, men vi upphör aldrig att sträva efter förbättringar.

För att säkerställa en god arbetsmiljö för vår personal och erbjuda våra hemtjänsttagare den bästa möjliga omsorgen, har vi kontinuerligt genomfört olika åtgärder för att förbättra hemtjänsten i Katrineholm. Införandet av nyckelfria lås, där hemtjänsten kan låsa upp dörren med mobiltelefonen, är ett exempel på en sådan åtgärd. Detta förenklar arbetsprocessen och ökar säkerheten för både hemtjänsttagare och deras anhöriga.

Kommunikation är oerhört viktigt. Många av våra hemtjänstarbetare har svenska som andraspråk, vilket är anledningen till att vi nyligen startade en kurs i Yrkessvenska för att förbättra deras språkkunskaper.

En annan avgörande faktor för hemtjänstens kvalitet är att personalen är välbekant med brukarna. För att stödja detta arbete har vi intensifierat vårt arbete med samplanering mellan enheter för att minska andelen timvikarier. Under det senaste året har vi även infört fast, personlig omsorgskontakt inom hemtjänsten.

Planeringen av hemtjänstinsatser kräver en individanpassad strategi för att möta brukarnas specifika behov samt säkerställa en rättvis och säker hantering av ersättning till privata utförare. Detta är en komplex process som kräver kontinuerlig utveckling. Vi använder en modell där hemtjänsten får ersättning för den faktiska utförda tiden, vilket ger en mer rättvis bedömning av insatsernas omfattning och kvalitet.

Minutstyrningen, som infördes med Lagen om valfrihetssystem (LOV) 2009 av den borgerliga regeringen, har visat sig vara en utmaning för många inom hemtjänsten. Det är något som vi ser över i syfte att minska stressen och möjliggöra en mer flexibel arbetsmiljö för våra medarbetare. Det är oroande att många inom hemtjänsten upplever stress till följd av schemats utformning. För att åtgärda detta kommer jag att sätta samman en arbetsgrupp för att utforska alternativa sätt att planera insatserna.

Hemtjänsten spelar en allt viktigare roll när allt fler väljer att bo kvar hemma längre. Vi tar detta ansvar på stort allvar och kommer att fortsätta sträva efter att erbjuda den allra bästa vården och omsorgen för våra invånare.


Johanna Karlsson (S)
Ordförande Vård och omsorgsnämnden i Katrineholm