Flen kan bli ett verkligt alternativ till storstaden

Handslag. Tack för alla konstruktiva förslag som oppositionspartierna bidrog med till den nu beslutade budgeten. Det skriver Centerpartiet i Flen.

Handslag. Tack för alla konstruktiva förslag som oppositionspartierna bidrog med till den nu beslutade budgeten. Det skriver Centerpartiet i Flen.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Debatt2022-11-15 21:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är minst sagt surrealistiskt att, bara dagar efter budgetfullmäktige i Flens kommun, öppna tidningen och finna en debattartikel från Liberalerna på temat befolkningsutveckling. 

Särskilt eftersom att vi under fullmäktigemötet fattade flera bra beslut för hela Flens framtid. Beslut som togs i bred, politisk överenskommelse med den återkommande röda tråden: att vända den nedåtgående befolkningsutvecklingen. Detta är såklart Liberalerna väl medvetna om och kanske hade det varit mer smakligt att faktiskt belysa vilka bra beslut vi fattade istället för att försöka kamma hem politiska poäng helt i onödan.Vi kan lugna oroliga Flensbor: Sörmlands hjärta ska inte tappa mer puls. Vi står redo med den mest effektiva hjärtstartaren! Under budgetmötet fastslogs, bland annat, att Flen ska ha minst 17┣000 invånare år 2030 och gav ett uppdrag till Flens bostad att säkerställa produktion av 20-40 lägenheter per år varav 25 procent av dessa ska utgöra någon form av mellanboende så som senior- eller trygghetsboende. Utöver detta vet vi att nya bostäder är på gång i Sparreholm, Malmköping och Bettna.

Men det handlar inte bara om att bygga bostäder för att öka antalet nyinflyttade, det handlar också om att behålla dem som redan bor här. Våra ambitioner är höga: Flen ska bli bland de bästa kommunerna i Sverige när det gäller näringslivsklimat och kommunens service och bemötande, vi ska hjälpa fler invånare att gå från bidragsberoende till egen försörjning och vi ska ha skolor av bra kvalitet i hela kommunen. Sörmlands hjärta kan bli ett tydligt alternativ till storstäderna omkring oss, en oas för den som vill ha ett lite lugnare tempo med närhet till naturen men ändå kunna besöka staden när det behövs. Därför måste vi utveckla landsbygden och ta vara på drivkraften i våra olika orter. Istället för att avveckla skolor, släcka ner landsbygden och centralisera allt mer måste vi i Flen våga göra precis tvärtom.

Varken en enskild åtgärd eller slagkraftiga ord i debatten kommer vända befolkningsutvecklingen åt oss. Här krävs ett målinriktat och hårt arbete. Det krävs en samsyn inom politiken och vi behöver kunna driva flera parallella saker samtidigt för att lyckas. 

Tack för alla konstruktiva förslag som oppositionspartierna bidrog med till den nu beslutade budgeten. Det här viktiga arbetet måste vi göra tillsammans. För hela Flens bästa.Centerpartiet i Flen
Johanna Tegelstam
Roger Tiefensee
Ingegerd Branting
Björn Carlsson
Anders Iwerbo
Svitlana Jelisic