Sörmlands befolkning ökar – men inte i Flen

Också Flen kan växa!

Också Flen kan växa!

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2022-11-08 21:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våra grannkommuner har haft en betydande bättre befolkningsökning än Flen sedan lång tid tillbaka. Vi liberaler har i många år reagerat på den negativa befolkningsutvecklingen och påtalat behovet av nya bostäder för att vända trenden. 

En blygsam målsättning borde vara att åtminstone komma på en mittenplats bland Sveriges kommuner och då skulle ekonomin stärkas med många sköna skattekronor.

Ska Flens kommun utvecklas och bli en inflyttningskommun måste det finnas bostäder. Vi har en stor potential att bli fler invånare, då vi lever i Stockholms-Mälardalsregionen. Flens kommun är en urbaniserad landsbygd med fina särdrag i de olika orterna dit människor gärna vill flytta. 

Trenden är att människor inte i lika hög grad flyttar till en plats där de har arbete, utan i större utsträckning till en attraktiv livsmiljö där de får ett gott boende och där barnen har bra förutsättningar till en god uppväxt. Den platsen skulle kunna vara i Flens kommun om det bara fanns fler bostäder. 

Pandemin har fått många människor att längta bort från storstaden och mäklarna konstaterar ett kraftigt uppsving för flytt till Sörmland. Att marknadsföra Flens strategiska läge mitt i Sörmland när längtan från storstaden är som störst vore en bra idé.

Ska vi komma till rätta med trångboddheten behövs fler bostäder. Ska vi komma till rätta med segregationen måste fler bostäder byggas på fler orter.

Fritidshushållen utgör mer än 35 procent av småhusenheterna i Flens kommun, en stor potential som kanske skulle kunna bo permanent i vår kommun om vi tog tillvara på de synpunkter som lämnades i enkätundersökning som tillskrevs alla fritidshushåll i vår kommun. 

Sörmlands hjärta tappar puls. Alla andra kommuner i Sörmland bygger så det knakar och ökar därmed sin befolkning, men inte Flen.

Varför?

Berit Hyllbrant (L)
Jan-Eric Sterne (L)
Flen