Fixa en äldreboendeplats till Arne nu

"Jag skäms som folkvald att behöva påminna politiker om vem och vad vi är till för", skriver Joha Frondelius (KD).

"Jag skäms som folkvald att behöva påminna politiker om vem och vad vi är till för", skriver Joha Frondelius (KD).

Foto: Arkivbilder

Debatt2024-07-31 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har byggts och rivits skolor som aldrig förr i Katrineholm. Södra skolan dög inte till offentlig skola på grund av dels hissbrist. Nu när skolan ska byggas om till en skoladministrativ lokal ska hiss installeras. Det renoveras och byggs äldreboende som aldrig förr. Ändå räcker det inte till för äldres behov just nu!

Artikeln i Kuriren om Arne 95 år som inte får plats på ett äldreboende påminner om ett tidigare fall med Erik som också var över 90 år. Erik fick avslag på sina ansökningar till boende för att han var för pigg. Erik var gammal murare och dessutom kroppsligt svag på grund av sjukdom. Erik fick senare en plats på äldreboendet Igelkotten där hans bror också bodde. Erik lever inte idag.

Jag förstår inte hur Socialdemokraterna planerar. När det ska byggas servicehus (boende utan bistånd) för äldre är det åldern som har företräde. När äldre söker äldreboende är åldern och sjukdom inte tillräckliga skäl för att bli erbjuden en plats. Otrygghet är en viktig del i bedömningen. Det har Arne uttryckt i artikeln i Kuriren, att han känner sig just otrygg. 

Att klara sig själv kroppsligt med dagliga sysslor och mat, men med sjukdomar är nog så svårt för en ensam 95-åring. Demenssjukdomar ökar bland våra äldre. Demens är en dödlig hjärnsjukdom. Jag skäms som folkvald att behöva påminna politiker om vem och vad vi är till för. Det verkar fortfarande vara viktigare med nyrenoverade lokaler än med ett positivt beslut för äldres rätt till ett tryggare boende i sällskap. 

Förr fanns långvård för äldre som tack och lov ändrades till nuvarande äldreomsorg med kommunalt ansvar. Nu när det renoveras äldreboenden och även byggts ett nytt boende verkar inte statistiken fungera i Katrineholms planering av platser för behövande. Är S och M trötta på att styra? S med sina över 100 år i styret behöver vila som våra äldre medborgare.

Fixa en äldreboendeplats till Arne nu!