Vingåker prisas för arbete med landsbygdsutveckling

Vingåker har utsetts till Årets kommun av Riksorganisationen hela Sverige ska leva. Det är kommunens arbete med lansbygdsutveckling som imponerat på juryn.

28 november 2018 12:30

Vingåker gör ett viktigt arbete för att hela kommunen ska leva, enligt organisationen. Så här lyder juryns motivering:

"Vingåkers kommun har ett formaliserat samarbete med landsbygdens representanter genom ett lokalt utvecklingsforum och har byggt sitt varumärke på att vara en stolt landsbygdskommun. Infrastruktur, service och bredband ska stärkas i alla byar och ungas engagemang tas tillvara i kommunens utvecklingsarbete. Sammantaget är Vingåkers kommun en förebild för hur en kommuns landsbygder kan stärkas och utvecklas!".

Juryn har bland annat inspirerats av att feriearbetare i kommunen har fått vara med och ta fram förslag till utvecklingsmöjligheter för kommunen, förslag som sedan har presenterats för politiker, skriver Hela Sverige ska leva i ett pressmeddelande.

Organisationen framhåller även kommunens arbete med bredbandsutbyggnad som en framgång.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson (S) tog tillsammans med landsbygdsutvecklaren Regina Westas Stedt emot priset i Stockholm på onsdagen.

Bengtsson ser utmärkelsen som en bekräftelse på att Vingåker arbetar med landsbygdsfrågorna på rätt sätt.

– Först och främst är detta ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger hon.

Att Vingåker förärades priset menar hon beror på framför allt två saker: Kommunens arbetssätt och digitaliseringen. Arbetet med landsbygdsutvecklingen sker genom ett underifrånperspektiv och i samverkan med de som bor i Vingåkersbygden, framhåller Bengtsson.

I arbetet ingår att ta fram lokala utvecklingsplaner i byarna i Vingåkersbygden. Samtidigt betonar Bengtsson att hela kommunen, inklusive centralorten, är landsbygd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa