Utökat område för hybridjakten

Länsstyrelsen trappar nu upp skyddsjakten efter varg och hybrider. Genom att utöka området till att även omfatta delar av Vingåkers kommun blir drevet efter varg- och hundkorsningarna ännu större.

10 november 2017 11:40

Efter beslutet om skyddsjakt i slutet av oktober har hybrider mellan varg och hund observerats även utanför det avgränsade jaktområdet inom delar av Katrineholms och Eskilstuna kommuner.

Bland annat ska hybridvalpar ha setts i trakten av Österåker och de viltrika områdena strax norr om Vingåker.

Observationerna bedöms som tillförlitliga och medför att länsstyrelsen nu utökar skyddsjakten. Den ska nu bedrivas också i ett område i tre väderstreck utanför Vingåkers tätort; från trakten av Spånga i väster norrut utmed väg 52 till Läppe, samt hela området norr om Kolsnaren till Marmorbyn och vidare norrut utmed kommungränsen till Katrineholm.

Hittills har skyddsjakten varit resultatlös. Utökningen av området ska göra insatsen mer effektiv, resonerar länsstyrelsen, eftersom ännu fler lokala jägare involveras och snabbt kan vara på plats i markerna om rovdjuren åter observeras i Vingåker.

Kommunen är omvittnat jägartät. Samordningen av skyddsjakten är enligt länsstyrelsen en fördel då den kan ske i samband med annan ordnad jakt.

Beslutet att hitta och avliva framför allt de hybridvalpar som upptäckts av viltkameror nära Bie i Katrineholms kommun avser högst sex individer. Länsstyrelsen har ingen bekräftelse på hur högt antalet valpar är. Dna-analyser och kamerabilder tyder hittills på att de är minst tre. Men de kan vara fler.

Motivet till att skjuta djuren utan risk för att flocken splittras är att skydda den skandinaviska vargstammen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa