Nytt politiskt styre väntar i Vingåker – en kvartett partier är överens

Liberalernas uttåg ur Vingåkers kommunfullmäktige och SD:s tomma stolar som nu får nya ledamöter gör att den nuvarande majoriteten inte längre kommer vara i majoritet nästa mandatperiod. Nu har fyra partier kommit överens om att tillsammans styra kommunen.

13 april 2018 16:40

Vingåker regeras i dag av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, med stöd av Liberalerna. Men när Liberalerna nu lämnar fullmäktige och SD dessutom fyller sina tomma stolar räcker inte det samarbetet till.

Nu går S i stället ihop med Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Tillsammans får de fyra partierna 16 av kommunfullmäktiges 31 mandat.

– Efter valet inledde vi samtal med övriga partier för att höra oss för om vilka som kunde tänka sig att sitta i en majoritet, och nu har vi i förhandlingsdelegationen kommit överens, säger Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Vingåker.

Samarbetet är inte formellt klubbat än, eftersom vissa partier måste ha ett medlemsmöte först för att godkänna det hela. Men förhandlingsdelegationen är alltså överens, och de fyra partierna kommer vad det lider att presentera en gemensam plattform.

Redan nu har man enats om två frågor som alla fyra anser är viktiga.

– Det är skolan som är nummer ett för oss, och Vingåkers tillväxt som nummer två, säger Bengtsson.

Har det varit hårda förhandlingar?

– Nej, det har varit jättebra förhandlingar. Vi är en samling kloka människor som ser till Vingåkers bästa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Holmberg

Ämnen du kan följa