"Bilbränderna kommer och går"

Ointegrerade individer och unga personer som suktar efter uppmärksamhet. Det är två ingredienser som ofta förknippas med anlagda bilbränder, enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi på Stockholms universitet.

10 augusti 2016 16:58

Den senaste veckan har det brunnit i bilar på flera håll i landet. Förutom i Vingåker har bränder anlagts exempelvis i Malmö, Varberg och Skara.

– Det går i vågor. När bilbränderna uppmärksammas i medier så finns en tendens att det inträffar på fler platser, säger Jerzy Sarnecki.

Han kan tänka sig att i en kommun som inte varit drabbad tidigare kan det mycket väl röra sig om "busungar" som vill ha uppmärksamhet i kompisgänget. Perioden före och efter skolstarten, när skolungdomar är lediga och träffas i grupp, kan också öka risken, enligt Jerzy Sarnecki.

– Dessa personer kommer ofta från ställen med sociala problem, där det bor många som inte är integrerade i det etablerade samhället.

Mellan åren 2002 och 2009 ökade antalet bilbränder i Sverige per 100 000 invånare och år, från 50 till 80, enligt en nationell forskningsstudie på området som presenterades 2013, vilket Forskning och framsteg rapporterade om. Några av slutsatserna i rapporten var att om andelen unga och andelen socialbidragstagare är högre i ett område, ökar också risken för bilbränder.

Robert Skoglund (S), Socialnämndens ordförande i Vingåker, besökte brandplatsen på Herrgårdsvägen på onsdagsförmiddagen. Han säger att kommunen varit förberedda på att liknande händelser som denna kunde inträffa och att fortsatta insatser behövs.

– Vi var oroliga redan under försommaren för att det skulle bli anlagda bränder i Vingåker, efter att fönsterrutor krossats på flera ställen. Vi vet att det finns vissa personer som ägnar sig åt den typen av skadegörelse. Bilbränderna var nästa steg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rasmus Ahlberg