Äppleskulpturer placeras nu ut

Tjugo stycken är beställda och sju av dem har Vingåkershem bestämmanderätt om var de ska placeras. Och nu är de på plats.

8 februari 2017 21:00

Säfstaholmsäpplena är välkända, och nu har de fått en ny profil genom att Vingåkershem har investerat i att köpa in sju stycken för egen räkning. Kommunen kommer genom kultur- och fritidsnämndens försorg att placera ut tio stycken betongäpplen runt om i kommunen och tre företag har valt att köpa in varsitt exemplar av äpplet.

Konstnär är Anders Årfelt som i betong även skapat gutebagge för Gotland samt lejon för Stockholm.

Vingåkershem har ett direktiv från ägarna (kommunen) som säger att en procent av investeringskostnaden för nybyggnation ska avsättas till offentlig utsmyckning.

Då det inte skett någon nybyggnation sedan i början av 1990-talet har kommunen inte översållats av offentlig utsmyckning . Men nu blir det ändring. Äppleskulpturerna är inte enkom en fägring för ögat utan kommer även att fylla en funktion som trafikhinder.

Vingåkershem VD Anne-Brith Andersson konstaterar att när det kom till motiv för skulpturerna var det nätt inpå självklart att det skulle bli Säfstaholmsäpplet, ett äpple som är unikt för Vingåker.

Kostanden för att gjuta varje äpple ligger på 6200 kronor.

‒Och en engångskostnad till konstnären som skapat äpplet.

Det var lite av ett detektivarbete att få kontakt med Anders Årfelt.

‒Jag fick till slut tag på hans dotter.

Kontakten med konstnären själv visade att han tyckte att det var ett spännande uppdrag och sa ja.

Äppleskulpturer kommer från nu att placeras enligt följande: Två i kvarteret Smeden, två i tennisparken, ett vid Sävstagården, ett vid infarten vid kvarteret Gränden och ett vid Vingåkershems kontor i centrala Vingåker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa