27. Genomföra och offentligt redovisa resultaten av provtagningar på mark, vatten och luft
Kommunens bedömning: Pågående, kräver insats
Granskning: Denna punkt är bara till viss del pågående, och det avser genomförandet av provtagningar. En omfattande kvalitetsmätning av våra sjöars vatten ska göras. Markprover tas oregelbundet, framför allt i samband med markexploatering och nybyggnation. När Luftvårdsförbundet lägger ner i länet är det föga sannolikt att det blir några lokala mätningar. Det sker i dag ingen offentlig redovisning av några provtagningar. Bristen på offentlig redovisning gör att denna punkt knappast kan beskrivas som pågående. Enligt miljökontoret är det ännu oklart hur och i vilka forum sådan redovisning ska göras.
KK:s bedömning: Kvarstår
28. Underlätta utbyggnaden av solenergi och vindkraft
Kommunens bedömning: Pågående, kräver insats
Granskning: Kommunen har ökat möjligheten till expansion av den privata Egen el-parken genom markförsäljning. Måhända kommer därtill snart ett kommunalt initierat sol- och vindenergiprojekt? Under utredning förs för närvarande samtal mellan kommunen, KFAB och Kiab kring en sådan idé. Inga beslut är dock fattade, och parterna tiger om innehållet i samtalen. På myndighetsnivå kan kommunen påverka möjligheterna till privat solkraft till exempel vid godkännande av detaljplaner för byggnation.
KK:s bedömning: Pågående, kräver insats
29. Skapa förutsättningar för ytterligare biogasproduktion samt verka för en kollektivtrafik med alternativa drivmedel
Kommunens bedömning: Kvarstår
Granskning: Kommunens förhoppning av att få del av biogasproduktionen i Valla kom på skam och ingen ytterligare biogasproduktion på gång. Just nu finns därför ingen möjlighet alls att verka för kollektivtrafik med biogas. Inom ramen för stadstrafiköversynen diskuteras elhybridfordon som ett tänkbart alternativ till miljöförstörande bränslen. Kostnaden befaras dock vara mycket hög och i tid sinkas diskussionen av uppstartsprocessen för den nya Kollektivtrafikmyndigheten.
KK:s bedömning: Kvarstår
30. Den förnyelsebara energin ska öka i den egna verksamheten och vi ska implementera fler kostnadseffektiva sätt att spara energi
Kommunens bedömning: Pågående, kräver insats
Granskning: Från 2009 har förvaltningen konverterat från direktverkande el till värmepumpar på flera av idrottsplatserna i kommunen. Det har halverat energikostnaderna. Under 2013 görs ett uppehåll i detta arbete. Det stora energibesparingsprojektet är det som påbörjats vid Backavallen, som efter omställning från fjärrvärme ska bidra med egenproducerad värme till stora delar av Sportcentrum. I skrivande stund ligger dock frågan om överskottsenergin på is, en utredning måste göras. Ännu finns inget svar på vilken mottagare av värmen som är lämpligast: KFAB-ägda Duveholmshallen eller kommunägda Tre bollar och gymnastikhallen. Frågan är bland annat om mängden överskottsenergi från Backavallen är så pass stor, att det är ekonomiskt försvarbart att distribuera den till Duveholmshallen.
KK:s bedömning: Pågående, kräver insats
31. Det nya vattenverket i Forssjö ska tas i drift
Kommunens bedömning: Genomfört
Granskning: Kommuninvånaren förbrukar cirka 200 liter vatten per dygn. En stor del av detta vatten kommer från vattenverket i Forssjö. Det togs i bruk i augusti 2011 och försörjer tätorten samt Valla, Sköldinge, Strångsjö, Forssjö och Flodafors. Bie, Björkvik och Julita har egna vattenverk.
KK:s bedömning: Genomfört
32. Källsortering ska underlättas och stödjas
Kommunens bedömning: Pågående, kräver insats
Granskning: Allmänhetens kritik mot för få, överfulla och skräpiga återvinningsstationer i kommunen har varit en följetong. Sommaren 2012 kom kommunen överens med Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som har ansvaret för återvinningen av förpackningar i kommunen, om en förbättring av servicen. Sedan dess har övervakningskameror satts upp vid två återvinningsstationer. En tredje är på gång. FTI genomför till sommaren en uppfräschningskampanj. Dessutom ska städningen av återvinningsstationen börja fotodokumenteras, vilket ska bidra till bättre ordning. Från den 1 januari gäller en ny kommunal avfallsplan med strategier för att bland annat föra ut positiva buskap om nyttan av källsortering. I höst ska Sörmland vatten göra en utredning av sorteringen av matavfall i kommunen. Så länge det finns skräp att kasta och ta hand om, kommer det att krävas insatser – både av samhället och den enskilde.
KK:s bedömning: Pågående, kräver insats
33. Närmiljön såsom skolgårdar, parker, grönområden, torg och gator ska förbättras
Kommunens bedömning: Pågående, ordinarie löpande arbete
Granskning: Mycket kraft har lagts på arbetet med Djulö värdshus och herrgårdens närmaste omgivning. En grupp inom samhällsbyggnadsförvaltningen arbetar vidare med miljön vid Djulöområdet i ett vidare perspektiv, bland annat i samverkan med föreningarna som nyttjar området. Nästa stora satsning i tätorten avser genomfarten, som kommunen snart tar över från Trafikverket. Det är ännu oklart vad som ska göras med den, hur och inom vilka ramar ekonomiskt och tidsmässigt. Både gamla och nya idéer diskuteras när det gäller utvecklingen av genomfarten. Det lär krävas mogna och modiga överväganden i frågan: väljer kommunen "fel" väg, riskerar centrala Katrineholms kropp att få en livlös åder till priset av onödigt många skattekronor. Vid sidan av detta, pågår ett kontinuerligt arbete med förbättring av parker, torg och gator. Efter en period av besparingar har det i år tillskjutits anslag för drift av tillkommande ytor, men till standardhöjningar räcker medlen inte.
KK:s bedömning: Pågående, kräver insats
34. Kommunens egen mark och skog ska skötas på ett föredömligt sätt
Kommunens bedömning: Genomfört
Granskning: Kommunen säger sig vara noga med att inventera skyddsvärd skog och mark innan bygglov medges. Genom den sammanslagna samhällsbyggnadsförvaltningen finns bättre samordning mellan miljö och bygg. Kommunen är certifierad enligt FSC och anser därmed att skogen sköts miljövänligt och med biologisk mångfald. Detta är dock ett arbete som måste vara ständigt pågående, anser KK.
KK:s bedömning: Pågående, ordinarie löpande arbete
37. Med östra förbifarten skapas goda möjligheter att slippa tung trafik i stadskärnan vilket ger bättre miljö
Kommunens bedömning: Genomfört
Granskning: Det är för tidigt att se effekter av östra förbifarten, fram till sista juni är alla genomfartsvägar fortfarande Trafikverkets. När kommunen har tagit över driften kommer man att mäta trafiken och kunna se effekter i förhållande till Trafikverkets tidigare mätningar.
KK:s bedömning: Pågående, kräver insats
38. Katrineholm ska vara en trädgårdsstad med vackra parker och omgivningar
Kommunens bedömning: Genomfört
Granskning: Kommunen menar med ordet "trädgårdsstad" en lummig och grön stad, med parker, grönområden och växter. Man menar inte att Katrineholm ska förändras till att bli en trädgårdsstad i klassisk mening, som en del områden i Stockholm och Göteborg. Stadsparken har slagits ihop med Gröna kulle som planerat, som tanken var bakom det här målet. Sveaparken har också fått en ansiktslyftning. Blommor och grönska i stadskärnan prioriteras, men arbetet fortsätter med andra parker. Hur är det med andra parker, på Norr och i Nävertorp, till exempel?
KK:s bedömning: Pågående, kräver insats