Polis glömde vapen i provhytt i Mariefred – straffas med löneavdrag

En polisman anställd av Polisregion Stockholm straffas med löneavdrag efter en händelse i en klädaffär i Mariefred i höstas. Polismannen provade byxor och glömde sitt tjänstevapen i provhytten.

7 februari 2019 06:49

Det var en dag i mitten av september som polismannen var i affären för att köpa byxor. I samband med att han provade dem la han ifrån sig sitt tjänstevapen inne i provhytten. Byxorna han provade passade dock inte, så han gick ut från hytten och hämtade ett nytt par.

Kvar i provhytten låg tjänstevapnet.

Medan polismannen hämtade det andra paret byxor hann en kvinna gå in i provhytten och hitta vapnet. Hon kom ut med det i handen. Vapnet kunde efter en kort stund återlämnas till polismannen.

Nu straffas polismannen med löneavdrag. Polisens personalansvarsnämnd poängterar i sitt beslut vikten av att vara särskilt noggrann med hanteringen av vapen i offentliga miljöer, och noterar att vapnet i fråga faktiskt hamnade i orätta händer även om det var under en väldigt kort tidsperiod.

Åklagarmyndighetens särskilda åklagarkammare ser dock inte något skäl att inleda en förundersökning om tjänstefel, med motiveringen att ett brott som lyder under allmänt åtal inte har begåtts. Därför stannar straffet vid en disciplinpåföljd för tjänsteförseelse, i form av löneavdrag. Polismannen ska nu avstå 25 procent av sin lön under fem dagar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Holmberg