E-sportläger i Stallarholmen lockar 49 ungdomar: "Har aldrig spelat på det här sättet förut"

16-åringarna Georg Persson och Valdemar Söder går hela veckan på e-sportläger.

– Det är kul. Jag har aldrig spelat på det här sättet förut, berättar Georg Persson.

10 januari 2018 15:50

Inte mindre än 49 unga mellan 11 och 19 år är på e-sportläger i Gula industrihuset.

– Planen var att vi skulle anordna ett läger nästa år men kommunen ville att vi skulle hålla det redan i år, berättar Jonas Karlsson, en av arrangörerna.

På lägret finns det också fritidsledare från kommunen.

– Det är ett otroligt lugnt läger. Det har fungerat jättebra under veckan, barnen har lyssnat, säger Jonas Karlsson.

De unga har haft lektioner med lärare från Area Academy som är världsledande inom pedagogiska strukturer för e-sport. Det har hållits lektioner i kommunikation, teambilding, coachning och roller i spel. Lektionerna har varvats med fysiska aktiviteter som promenader och bad.

– Det är kul. Jag har aldrig spelat på det här sättet förut. Jag har bara spelat med vänner för att det är kul. Här får man öva på olika grejer i matchen och utvecklas på ett helt annat sätt än annars, berättar Georg Persson.

På lägret har det varit lektioner i Counter-Strike, CS.

– Jag har spelat CS innan men mest kört andra spel. Både jag och Valle (kompisen Valdemar Söder) tänkte nu spela lite mer seriöst och komma upp i rankning. Jag vill testa hur bra man kan bli, det är svårt att veta annars, säger Georg Persson.

På vardagarna brukar han inte spela så mycket.

– Men på somrarna spelar jag när jag inte har något bättre för mig, när jag inte jobbar eller träffar vänner. På sommaren spelar jag säkert fem timmar per kväll, berättar Georg Persson.

Vad har ni utvecklat mest under veckan?

– Hur vår kommunikation fungerar, säger Valdemar Söder.

– Man lär sig att spela tillsammans på en ny nivå. Det handlar mycket om taktik, att spela ut motståndaren och hela tiden berätta för lagkompisen vad man gör. Vi kommunicerar via Discord som fungerar som Skype, säger Georg Persson.

Hur har ert spel förändrats när ni har bättre kontakt med varandra?

– Det har absolut gått bättre när man kommunicerar mer, säger Valdemar Söder.

– Det blir också roligare när man vinner mer, säger Georg Persson.

Under torsdagen fick lägerdeltagarna besök av tidigare världsstjärnor inom e-sport. De som kom var Emil Christensen, kallad Heaton, och Tommy Ingemarsson, kallad Potti.

– Det är klart att det ska bli kul att träffa dem. Det är en stor bonus men det är inte därför jag har kommit till lägret, sa Georg Persson inför mötet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hübsch

Ämnen du kan följa