Han har uppgiften få i Sverige får utföra

Han har uppgiften få i Sverige får utföra

Katrineholm
Lästid cirka 4 min

Slottssprinten får helt nya sträckor inför årets tävling. Noterna sätts genom ett äkta hantverk signerat Patrik Barth, som har det ovanliga yrket – certifierad notskrivare. "Du kan nästan inte bli det längre. Det är typ jag och en till i Sverige som får göra det här", berättar han.

Slottssprinten, som utgår från Ericsbergs slott i sin allra vackraste sommarskrud, har kommit att bli en av de mest uppskattade rallytävlingarna i Sverige. Leif Fredriksson är en av de lokala eldsjälarna som jobbar med tävlingen. I år kommer den gå över helt nya sträckor. Med det följer nya noter som ska skrivas.

– Det blir typiska sörmländska vägar. De kommer skörda sina offer och bjuda på sladdar här och där. Det blir roliga sträckor, säger Leif Fredriksson.

undefined
Patrik Barth vilar tryggt på de egenskapade noterna. Hantverket har gått i arv från hans far, rallylegedaren Gunnar Barth.

I en stor pick-up, fullproppad med datorer, skrivare, sladdar och mycket annan elektronik lämnar Leif Fredriksson stallbacken vid Ericsbergs slott tillsammans med Patrik Barth. Tidningens reporter följer efter. Bilfärden går på slingriga vägar genom prunkande skog, mot Björkvik och vidare in på en av många grusvägar. Varje meter noteras i detalj, för att inte skicka rallyförarna på avvägar under tävlingens gång. Pick-upen blinkar in reportern till sidan. Det är dags att ta plats i baksätet och få följa hantverket från insidan, då rallytävlingens tredje sträcka ska få sina noter.

– Start vid trasig asp, inleder Patrik Barth på bred värmländska.

undefined
Patrik Barth är en av få certifierade notskrivare i Sverige.

Patrik Barth är född 1992 och yrket certifierad notskrivare har gått i arv från pappa Gunnar Barth. Hans uppdrag är att beskriva rallyvägen genom sina ögon och känslor, kodat i noter. Ett jobb som få i Sverige får utöva.

– Du kan nästan inte bli det idag. Det är typ jag och en till som får göra det här. Det är ett ganska unikt jobb, säger han.

Jag kallar henne Gudrun. Efter stormen.

Patrik Barth

Bilen börjar rulla sakta. För den ovana börjar det smått obegripliga notspråket talas. Utan att ta blicken från vägen, för Patrik Barth den specialutformade datamusen över det ännu mer specialutformade bordet, med kodspråkets alla symboler på. Varje klick ger en notering, som Slottsprintens kartläsare senare kommer att hålla i sin hand.

– Nu går det väldigt långsamt när vi kör, så jag måste hela tiden väga in hur vägen uppfattas när man åker i 200 blås. Det handlar väldigt mycket om känsla, säger Patrik Barth.

undefined
Patrik Barth och Leif Fredriksson blickar ut över det som de förutspår blir den allra snabbaste delen i årets tävling.

Blicken vandrar över vägen, allt ska tas in och noteras. Farligheter ska varnas för och lyft ska beräknas. Den föränderliga naturen synas i sömmarna.

– Den skiftar karaktär hela tiden. Som det är nu, när skog avverkas och förändras, så blir det svårläst med ögat. Man måste lyssna på noterna hela tiden, säger Leif Fredriksson.

Tidningens reporter sitter tyst, lyssnar, lär och vågar knappt andas i rädsla för att störa. Patrik Barth lyfter blicken mot backspegeln.

– Du får prata och ställa frågor. Men jag kanske inte svarar, säger han och skrattar.

undefined
Patrik Barth och Leif Fredriksson åker de nya sträckorna tillsammans flera gånger. Allt kontrolleras i minsta detalj.

Patrik Barth är inte bara certifierad notskrivare. Han är också professionell kartläsare. Under EM förråder han landet och läser noterna åt Mads Östberg från Norge. Men här och nu rullar han bilen över ett krön och blickar tyst ut över kommande raksträcka, några kilometer från Björkviks skola.

– Här kommer det gå fort, bryter han tystnaden.

– Ja, det lär bli snabbaste delen i hela tävlingen, skrattar Leif Fredriksson.

Hur snabbt går det då?

– Uppåt 200 och sedan kommer det att höjas successivt, svarar Fredriksson.

Duon åker varje sträcka två gånger och första varvets noter kontrolleras och putsas. Djurhagar, ladugårdar och bostadshus passeras. Inför tävlingen är underhåll av vägarna viktigt.

– Vi har förberett väldigt väl på de här sträckorna med salt. Vi ska ha minimalt med damm. Det kan drabba väldigt hårt annars. Framförallt om det inte är någon vind och man inte ser någonting. Då är det olustigt att köra. Det är en säkerhetsrisk, säger Leif Fredriksson.

– Sen kommer vi säkerligen att punktsalta vid bostadshus när tävlingen närmar sig, fortsätter han.

undefined
Här ses den snokande reporterns reflexion i displayen, när hon upptäcker att Patrik Barths gumma hemma i Värmland inte alls heter Gudrun, som han sa på telefon till sin kompis. Förvirringen får dock en rolig förklaring.

Plötsligt ringer telefonen. Det är Patrik Barths kompis som vill ha hans hjälp. Ytterligare dagar borta från gumman hemma i Värmland efterfrågas.

– Jag ska höra med Gudrun, säger han till kompisen och ber att få återkomma.

Det namn som kommer upp på skärmen när han ringer gumman är dock Daniella, med en hjärtemoji bakom.

– Hon heter Daniella. Men jag kallar henne Gudrun, efter stormen du vet, förklarar Patrik Barth skämtsamt efter han fått godkänt att vara iväg ännu lite mer från hemmet i Lysvik.

Bilen stannar. Sträckans slutstation är nådd. Nu ska tre sträckor till bli klara innan de kan släppas officiellt. Slottsprintens fortsättning följer.

undefined
Den 12-13 juli bjuder Slottssprinten på både rallytävling och interna festligheter i Ericsbergs slottspark för 100-årsjubilerande Katrineholms motorklubb.

Så tyder du noterna

I rally används noter av kartläsaren, eller co-drivern, för att guida föraren i detalj. Kartläsaren och föraren kommunicerar genom inbyggda kommunikationssystem i sina hjälmar.

Det kartläsaren berättar är sammantaget allt som kommer att dyka upp under färden. Föraren får veta avståndet i meter, om det svänger höger eller vänster, samt hur skarp svängen är via ett siffersystem på skalan 1-6. Siffrorna anger också en rekommendation på vilken växel föraren bör välja och ju lägre siffra, ju skarpare sväng.

Exempelvis kan noter se ut såhär: 50 V3/Kr 120 H2 Mål vilket betyder; 50 meter, Vänster 3 över krön. 120 meter, Höger 2. Mål.