I mitten av juni 2024 vill 19-årige Maickel Samson Mesfun byta klubb. Han vill lämna Värmbol och gå tillbaka till Vingåkers IF i division 6. Hans tränare säger nej. Enligt tränaren släpper inte klubben några spelare innan frimånaden. I messengerkonversationer, som tidningen fått ta del av, är Maickel Samson Mesfun frustrerad och frågar om det är någon form av bestraffning som riktas mot honom. I svaret förmedlar tränaren klubbens syn; det är klubben som straffas när spelare vill lämna innan säsongen är slut.
– Jag blir besviken, men accepterar läget liksom, säger Maickel Samson Mesfun.
När de släpper andra spelare så blir det bara sjukt. Jag har ju inget kontrakt eller nånting.
Det enda han egentligen vill är att spela fotboll. Tiden i Värmbols FC blev inte vad han tänkt sig efter en kortare period i Vingåker. Sedan Maickel Samson Mesfun kom tillbaka har de ändrat på mycket. Han får plötsligt byta position, han bänkas och tycker inte det är lika roligt att spela längre. Han ångrar sig och vill tillbaka till laget i Vingåker där fotboll var kul. Men Värmbol låter honom inte gå.
– Jag har gått från att träna typ fem gånger i veckan, till kanske en gång varannan vecka. Jag levde för fotbollen, konstaterar han.
En amatörspelare är bara fri att byta klubb under en månad per år – mellan den 15 november och 15 december. Resterande del av tiden är det klubben som spelaren är registrerad i som beslutar om vem eller vilka som får lämna, enligt Svenska Fotbollförbundets bestämmelser. Förbundets regler är dock inte tvingande.
Ska vi statuera exempel mot unga killar och straffa dem när de inte trivs?
Tommy Gustafsson
Kassör Vingåkers IF
Den 21 augusti får Maickel Samson Mesfun reda på att Värmbols ledning släppt två andra spelare från hans lag. Hoppet om att få spela med Vingåker väcks igen. Men Värmbol vägrar fortsatt att släppa honom.
Datumet passerar den 1 september. Fotbollförbundets regler säger att spelare som byter klubb därefter inte får delta i matchspel under resterande del av säsongen.
– Det känns som att det är något personligt mot mig. Från början fick jag acceptera att jag inte fick göra en övergång förrän till vintern. Men när de släpper andra spelare så blir det bara sjukt. Jag har ju inget kontrakt eller nånting. Jag kan inte bara blunda, säger Maickel Samson Mesfun.
Dagens ungdom behöver tydlighet.
Rickard Lönn
Vice ordförande Värmbols FC
Värmbols vice ordförande Rickard Lönn berättar att han fick kännedom om att Maickel Samson Mesfun ville lämna först i augusti. Redan i början av februari hade de andra spelarna i laget flaggat att de ville byta klubb.
– Vi ville vara snälla och släppa dem efter ett halvår. De hade väntat länge och anledningen till att vi sa nej till Maickel var att det skulle bli rättvist. Alla skulle få vänta lika länge. Men med facit i hand skulle vi kanske inte varit så snälla mot de två första, säger han.
Styrelseledamöter i Vingåkers IF har under perioden försökt att prata med Värmbol om Maickel Samson Mesfuns fall, men har inte kommit någonstans.
– De säger bara att saken är slutdiskuterad. Sen slutar de svara på både sms och samtal. De känner väl antagligen igen våra nummer, säger Teres Bergström Westerdahl, tillförordnad ordförande i föreningen.
"Hursomhelst så kastar man bort en fotbollsspelares talang"
Teres Bergström Westerdahl
tf ordförande Vingåkers IF
Tommy Gustafsson från Vingåkers IF frågar sig om det är moraliskt riktigt, som klubb, att låta paragrafrytteriet gå så långt att man tar död på drabbade ungdomars fotbollsintresse. Han tycker inte det.
– Det blir så lågt. Vår huvuduppgift måste ju vara att ungdomar trivs och vill spela fotboll? Det känns tveksamt att föreningar håller på såhär. Ska vi statuera exempel mot unga killar och straffa dem när de inte trivs? Reglerna från förbundet är inte tvingande. Klubbar kan komma överens. Jag tycker inte att man ska göra spelare till handelsvaror på den här nivån. Värmbol måste ju förstå att de biter sig själva i svansen, säger han.
Tillbaka till Värmbol. Ledningen i klubben anser att det är en del i föreningens samhällsuppdrag att fostra ungdomar till att ta ansvar för sitt handlande. Att klubben vägrat kommunicera håller de inte med om.
– Både jag och vår sportchef Marcus Winkler har säkert lagt tio timmar var på att prata med personer från Vingåker. Men som spelare, om man suttit här på IP och lovat att man ska köra ända in i kaklet och så vill man lämna, har man då något ansvar själv?, frågar Rickard Lönn.
Återigen – enligt bestämmelserna gör inte Värmbols FC något fel. Det krävs inget kontrakt för att klubben ska äga rätten till en spelare. Är spelaren registrerad får ledningen agera hur de vill.
Jag kan bara konstatera att det är många fotbollsspelare som inte förstår hur lite makt de har över sitt intresse.
Anonym sportchef i utomstående klubb
Åsikterna kring föreningslivets roll skiljer sig mellan Vingåkers IF och Värmbols FC. I Vingåker uppger man att man vill stötta spelarnas utveckling – även om det innebär att spelarna vill lämna klubben. Värmbol anser att man som spelare ska stå fast vid sitt ord och slutföra det uppdrag man sagt ja till. I annat fall får man stå för konsekvenserna.
– Dagens ungdomar behöver tydlighet, säger Rickard Lönn.
De kallar dem "klubbhoror"
Anonym källa från Värmbols FC
hävdar att spelare som ofta byter klubb kallas "klubbhoror" internt.
Två anonyma sportchefer från andra klubbar, som tidningen varit i kontakt med, delar med sig av sina åsikter kring att hålla kvar spelare som inte trivs. En av dem poängterar att Värmbol inte gör något fel enligt regelboken.
– Men det blir som sagt en moralisk fråga. Och jag kan bara konstatera att det är många fotbollsspelare som inte förstår hur lite makt de har över sitt intresse.
En annan tar avstånd från agerandet.
– Det är riktigt skamligt faktiskt. Man borde inte jobba så. Jag tycker att om man ska hålla på med fotboll så ska spelarna trivas. Annars stoppar det deras utveckling. Det är synd. De skulle behöva snäppa upp sig i en sån liten stad.
Flera av de personer tidningen pratat med berättar att de upplever en ryktesspridning där spelare börjat varna varandra för att gå till Värmbol på grund av risken att låsas fast. En av dessa är en före detta Värmbolsspelare, som numera är proffs i Tyskland.
– Det är inte samma Värmbol som jag känner. Det är allvarligt och tragiskt. Jag fattar inte varför eller hur de kan hålla på som de gör. Förut när folk frågat om min tid i Värmbol har jag bara sagt att det varit bra. Nu kan jag inte säga det.
Jag kan inte stå bakom sådana här värderingar. Det är ruttet.
Youbel Samson Mesfun
Rickard Lönn tycker inte alls att klubben fått dåligt rykte.
– Det är inget jag upplevt, säger han och drar paralleller till konflikten gällande Maickel Samson Mesfun:
– Hans två bröder har varit och tränat med oss nu. Om Maickel är så drabbad och tycker att vi är jätteelaka borde inte hans kompisar och släktingar vara aktuella för spel här.
Tidningen ringer till Maickels bror, Youbel Samson Mesfun, som spelat i Vingåker den senaste säsongen. Han har mycket riktigt varit på ett informationsmöte samt en träning med Värmbols FC under frimånaden. Men han poängterar att det berott på att klubben spelar i områdets högsta serie och att han känt förtroende för de två nya tränarna i A-laget.
– Jag håller inte med ledningen ett enda dugg om deras syn på hur man behandlar spelare. Jag har provtränat för att jag drömmer om att spela i högre divisioner och för att jag känner de nya tränarna väl. Men jag kommer att meddela dem att jag inte är aktuell för spel med Värmbol. Jag kan inte stå bakom sådana här värderingar. Det är ruttet, säger han.
Enligt uppgifter till tidningen finns, inom Värmbols FC, ett speciellt uttryck för spelare som hoppar mellan olika föreningar.
– De kallar dem för "klubbhoror", uppger en intern källa i klubben, som också vill vara anonym.
När tidningen frågar Värmbols Rickard Lönn om begreppet svarar han:
– Jag har aldrig hört den benämningen.
Vinner ni något på att hålla kvar spelare som inte vill vara kvar?
– Nej, men förhoppningsvis lär de sig något och lämnar inte nästa klubb mitt under säsongen. Vilket alla föreningar kommer att vinna på i längden.
För Maickel Samson Mesfun spolades större delen av årets utesäsong bort av den nekade övergången. Han har inte spelat match sedan i maj. Den 21 november kunde han äntligen skrivas över till Vingåkers IF.
– Jag kommer spela med dem i Sjötorps cup. Sedan får jag se vad som händer. Det hänger lite i luften. Men jag är på rätt ställe nu. Jag vet att Vingåkers IF kommer att stötta mig i de val jag gör, säger han.
Förbundets regler
Amatör: Spelare som inte uppbär någon ersättning från en förening, eller spelare som under ett kalenderår uppbär lön eller annan inkomstskattepliktig förmån som uppgår till mindre än 10 000 kronor.
Proffs: Spelare som under ett kalenderår uppbär lön eller annan inkomstskattepliktig förmån från förening till ett sammanlagt belopp om lägst 10 000 kronor.
Frimånad: 15 november till 15 december har amatör årligen rätt att byta förening utan godkännande från klubben den lämnar.
1 september-regeln: Om övergångsanmälan eller ansökan om speltillstånd registrerats av SvFF den 1 september eller senare får spelare inte delta i den nya föreningens representationslag, övriga lag i representationsserierna, eller i lag som deltar i tävlingar under resterande del av den innevarande säsongen.
Samma sak gäller för nyregistrerade spelare registrerade efter 4 september, spelare som begärt spelklarhet eller vars avtal efter professionell övergång träder i kraft efter 4 september, om spelaren lånas ut till en ny förening eller om spelaren under övergångstiden efter 4 september deltagit i bindande match för sin tidigare förening.
Spelarövergång – dispens vid synnerliga skäl
Om övergångsanmälan för amatör görs utanför frimånaden och den lämnande föreningen inte har gett sitt godkännande registreras spelaren, och blir spelklar, för sin nya förening under nästkommande frimånad.
Tävlingskommittén på Svenska fotbollförbundet kan dock meddela undantag om ansökan om dispens på grund av synnerliga skäl skickas in. Exempel på vad synnerliga skäl är anges dock in i Representationsbestämmelserna.
Avgift vid spelarövergång
500 kronor för amatörer. 900 kronor för proffs. Vid expresshantering är avgifterna 6 000 kronor respektive 6 400 kronor.
Källa: SvFF