Det är solgassig eftermiddag i maj och i stallet hemma på gården Åtorp pysslar Josefin Thorstensson om sin häst Infinity.
– Hon är speciell, det är den första häst som jag köpte för egna pengar, berättar hon och smeker Infinitys silkeslena mule.
Till vardags lystrar det elvaåriga stoet till smeknamnet Infan och hon är en av tio hästar på Åtorp. Josefins pappa har fem nordsvenskar, hennes mamma en häst och Josefin själv tre hästar. Sen finns det även en inackordering i stallet.
– Hästarna är ett gemensamt intresse i vår familj. Mamma rider och pappa har alltid arbetat med nordsvenskar i skogen.
Hästarna är mitt allt. Det är det enda jag håller på med om dagarna!
Josefin Thorstensson
På gårdsplanen utanför stallet rattar Jenny Thorstensson lastmaskinen med ett bolmande dammoln efter sig. Hon ansvarar för gården, som har omkring 110 mjölkkor.
– Mamma kan allt! Det finns inte en fråga om kor, hästar eller får som hon inte kan svara på, säger Josefin Thorstensson med kärlek i rösten.
2021 tog Josefin studenten från Realgymnasiets naturbrukslinje med hästinriktning i Norrköping. Som jordbrukardotter har hon inte behövt jaga sommarjobb.
– Jag har jobbat hemma om somrarna, så det har blivit mycket traktorkörning, berättar hon med ett brett leende.
I tre år har Josefin Thorstensson drivit enskild firma som tränare och hon har även ridit in hästar. I maj döptes företaget om till "Thorstenssons häst & hovslageri". Att Josefin ställt in sin framtidskompass mot ett yrkesliv som hovslagare kommer inte som en blixt från klar himmel.
– Hästarna är mitt allt. Det är det enda jag håller på med om dagarna!
Den som ledde henne på rätt karriärväg blev hovslagaren Åsa-Lott Jansson från Sköllersta. Hennes och Josefins vägar korsades när den sistnämnda var på jakt efter någon som kunde verka och sko gårdens hästar.
– Det var Åsa-Lott som peppade mig att bli hovslagare och hjälpte mig med antagningsprovet. Det är mycket tack vare henne som jag sökte till den treåriga hovslagarutbildningen i Strömsholm, berättar Josefin.
Nu är det bara ett år kvar i skolbänken innan Josefin kan titulera sig godkänd hovslagare, men redan nu arbetar hon med att verka och sko.
Du är så snabb och modig mot när du började, men du har alltid haft handlaget.
Josefins ridlärare Karin Nilsson
Precis som vi människor behöver klippa våra naglar, behöver hästar regelbunden hovvård för att förebygga skador och felbelastning. Att verka en hästs hov innebär att man klipper eller filar ner det överflödiga hornet på hovarna.
En hov växer ungefär en centimeter i månaden och tumregeln är att en hovslagare bör verka och eventuellt sko hästen var sjätte till var åttonde vecka.
Josefins ridlärare Karin Nilsson är på besök med sin lilla dotter Indiana när Kuriren gästar Åtorp.
"Det blir så himla fint när hästarna är nyverkade och nyskodda"
Josefin Thorstensson
Karin blev Josefins första kund för två år sedan och är imponerad över hennes utveckling sedan starten.
– Du är så snabb och modig mot när du började, men du har alltid haft handlaget, berömmer hon.
– Första gången tog det flera timmar att verka fem hästar, nu tar det två. Jag har hittat min grej!, konstaterar Josefin Thorstensson.
"Infan är speciell, det är den första häst som jag köpte för egna pengar"
Trots att det är år 2024, möts kvinnliga hovslagare fortfarande av en hel del ingrodda uppfattningar om det yrke de har valt.
– Det har ju alltid varit ett gubbyrke. Fördomen är att tjejerna inte håller så länge för att det är för tungt, men numera finns det ju jättemycket hjälpmedel. Förr var det kvantitet som gällde, men det är ingen som skor tio hästar om dagen längre, säger Karin Nilsson.
– Ja, att det skulle vara för tungt hör jag från kvinnor också. Senast i veckan fick jag frågan "Tror du verkligen att du kommer att orka det här?". Men mycket handlar om teknik. Sen måste man ju inte bara arbeta med hovslageriet. Jag tänker att man kan sko några dagar i veckan och ägna resten av tiden åt annat, berättar Josefin Thorstensson.
En skuggsida av branschen är de sociala mediernas världsherravälde.
– Det är ett hårdare klimat och hovslagare blir rätt hårt recenserade på Facebook, berättar Josefin.
I bjärt kontrast till det seglar verkning av hästars hovar otippat nog upp som något som trendar i sociala medier. Det förvånar inte Josefin Thorstensson.
– Jag kollar mycket på Tiktok-klipp där man verkar hästars hovar. Det är satisfying! Det blir så himla fint när hästarna är nyverkade och nyskodda. Jag tycker det är kul att se på Youtube hur andra hovslagare arbetar också, för då kan de förklara mer. Det här är ju verkligen ett hantverk, säger Josefin Thorstensson med eftertryck.
Mer om hästens hov
🐴 En hästs hov består av flera delar, hovväggen, sulan, strålen och hovbrosket. Dessa delar arbetar tillsammans för att stödja hästens vikt och absorbera stötar när den rör sig.
🐴 Hästens hovhälsa är avgörande för dess allmänna välbefinnande. Dåliga hovar kan leda till att hästen blir halt eller får andra rörelseproblem.
🐴 Regelbunden rengöring och kontroll av hovarna är viktigt för att upptäcka eventuella problem tidigt. Hästar behöver också en korrekt diet för att främja starka och hälsosamma hovar.
🐴 Hovarna kan anpassa sig till olika underlag och klimat, men för mycket fukt eller torrhet kan orsaka sprickor eller andra skador.