Mormonernas reaktion på de envisa fördomarna

Mormonernas reaktion på de envisa fördomarna

Katrineholm
Lästid cirka 7 min

Rebecca Hassell, 19, och Marin Anderson, 20, är mormoner på besök från USA.
De har bosatt sig i ett av världens mest sekulariserade länder för att berätta om sin tro.
– Det kan vara svårt att prata med människor här, säger Rebecca.

Dörren står öppen till Jesu kristi kyrka av sista dagars heliga. Lokalen på Djulögatan är en del av den världsomspännande mormonkyrkan. För många tonåringar och unga vuxna är en viktig del av tron den 18 månader långa tjänstgöring man kan välja att göra på en annan plats i världen. Kyrkan betalar för boendet och syftet är att lära sig nya språk, uppleva andra kulturer och framförallt försöka sprida sin tro till andra människor.

Det är den resan amerikanerna Rebecca Hassell och Marin Anderson nyligen har påbörjat. Rebecca är från Delaware och Marin från grannstaten Maryland, båda strax sydväst om New York.

De har båda lärt sig grundläggande svenska på rekordkort tid innan de kom hit, men väljer att göra intervjun på engelska för att kunna prata mer fritt. För båda var det en självklarhet att missionera, då deras föräldrar också är mormoner som har tjänstgjort ute i världen.

– Min mamma var i Nya Zeeland så jag ville först åka dit, men ju längre jag har varit här desto mer känner jag att det är här jag behöver vara, berättar Marin.

– Jag håller med. Min drömdestination var Norge, men när jag såg att jag skulle skickas till Sverige kändes det så rätt, lägger Rebecca till.

undefined
Mormoner som är ute på sin missionsresa får prata med sina familjer en dag i veckan. Detta är för att de resten av tiden ska kunna fokusera på sitt uppdrag. "Jag är väldigt nära min familj så det var definitivt svårt att åka, men eftersom mina föräldrar också har gjort en sån här resa kändes det som att de kunde ge mig det stöd jag behöver", säger Marin Anderson (till vänster).

Innan de tilldelades sitt resmål visste de inte jättemycket om Sverige. Men vissa saker såg de båda fram emot.

– Jag hade läst om norrsken och första dagen Marin var här såg vi det. Det var så galet, jag trodde nästan att jag hallucinerade!, säger Rebecca uppspelt.

– Det har varit på min lista på saker att göra sedan jag var barn, säger Marin och Rebecca lägger till:

– Jag har också hört en del om svenska jultraditioner och det är min favorithögtid, så det ser jag fram emot. Jag skulle gärna ha juldekorationer och jullåtar året om.

undefined
Rebecca Hassell och Marin Anderson är beredda på att de kan behöva flytta till en annan stad i Sverige på kort varsel under sin 18 månader långa mission.

Väl på plats i Katrineholm har de börjat ha spelkvällar i kyrkolokalens stora kök. Där avhandlas numera intensiva matcher i kortspel som UNO.

– Vi träffas varje vecka, det är ett bra sätt att lära känna folk i området. Sverige kan vara ett rätt individualistiskt samhälle och vi gillar att skaffa nya vänner. Men jag är så tävlingsinriktad! Jag vill ju vara from och kyrklig men det är inte så alltid lätt!, erkänner Rebecca och skrattar.

En annan svensk detalj som har fångat deras blickar är den klassiska kanelbullen som snabbt har blivit en favorit för Rebecca.

– De är inte alls samma sak i USA, där har de glasyr och är mycket sötare. Jag gillar de här mycket mer!

– Jag har inte provat det än men jag är nyfiken på smörgåstårta, och surströmming låter också intressant men lite läskigt, säger Marin.

Ett av Marins stora intressen, förutom kortspel, är MMA – mixed martial arts, alltså en fullkontaktskampsport med både sparkar, slag och kast.

– Jag började med det när jag var 13, min pappa ville att jag skulle lära mig att försvara mig själv och det är verkligen kul!

undefined
Både Rebecca Hassell och Marin Anderson är intresserade av musik och sjunger gärna tillsammans. Här bjuder på en liten bit av psalmen "Blott en dag".

Ett återkommande tema i frågor som kommer från allmänheten handlar om vad de får och inte får göra som mormoner.

– Det var någon som frågade mig om vi får använda Spotify, vissa verkar tro att vi bara lyssnar på psalmer, säger Rebecca matt.

– Vi får mycket frågor om vår tro, men den om månggifte är nog den vanligaste, säger Marin.

Månggiftet – polygami – var något många mormonfamiljer öppet praktiserade under flera decennier tills press från politiskt håll ledde kyrkan att officiellt avsluta praktiken 1890.

– Flera har också frågat om vi får klä oss i byxor. Jag förstår inte var det kommer ifrån (och svaret är ja). Sen får vi mycket frågor om musikalen Book of mormon och parodiavsnittet i South Park, säger Rebecca.

Hur reagerar ni när folk gör satir av er tro?

– För det mesta kan jag skratta åt det, jag ser inte poängen i att bli kränkt. De kan skratta åt vad de vill, det ändrar inte min tro, säger hon.

undefined
”Något jag älskar med svenskar är hur mycket ni verkar gilla att vara i skogen och naturen, folk här älskar att plocka svamp”, säger Rebecca Hassell, till vänster.

Vad är det svåraste med missionsarbetet?

– För mig har det varit att inte kunna nå folk. Jag hanterar inte att bli avfärdad så bra och det kan vara svårt att prata med människor här. Vi lärde oss att Sverige är det land i världen med näst störst icke-troende befolkning. Vissa säger bara "jag tror inte på Gud, du är bara svag och korkad", säger Rebecca.

Men de tycker samtidigt att det är värt det när de lyckas nå fram med sitt budskap.

– Ja, det är väldigt häftigt att hitta människor som söker efter frid i sitt liv och jag får dela med mig av saker som verkligen har hjälpt mig. Det känns väldigt speciellt att få dela något som är så viktigt, så även om arbetet är hårt ibland så går det att hitta glädje i det, säger Marin.

En vanlig dag för henne och Rebecca börjar med att kliva upp klockan sju för att studera sina heliga skrifter. Sen spenderas flera timmar varje dag på att vara ute och prata med folk. På måndagar är de lediga från tjänsten och får göra det de vill.

– Då kan vi gå och shoppa eller utforska staden, säger Marin.

– Ibland besöker vi församlingar i andra städer också, vi har precis varit i Norrköping, säger Rebecca.

Vi har fått en del tråkiga svar, tyvärr.

Rebecca Hassell

För de flesta missionärer väntar fortsatt utbildning när de kommer hem, ett och ett halvt år senare.

– För mig blir det att fortsätta på college. En bra utbildning är viktigt för kyrkan och jag vill ha en karriär så jag kan försörja min framtida familj. Jag studerar genetik och bioteknik och funderar på att jobba med biomedicinsk teknik, säger Rebecca.

– Jag har inte bestämt mig än, men jag skulle gärna vilja göra något inom design eller reklam. Jag vill definitivt göra något kreativt, säger Marin.

undefined
”Jag älskar att besöka andra religiösa platser. När jag bodde i Turkiet besökte jag en moské och det var jättehäftigt", säger Rebecca Hassell, till vänster.

De är båda aktiva på Facebook där de delar med sig av sina upplevelser till vänner och familj hemma i staterna. Men de uppmanas också av kyrkan att digitalt försöka hitta lokalinvånare att prata med om sin tro, vilket inte alltid har gått helt smärtfritt.

– Vi har fått en del tråkiga svar, tyvärr, det är därför jag inte längre vill göra det, säger Rebecca nedstämt.

De förklarar att det alltför ofta händer att okända män använder tjejernas kontaktförsök som en dejtingapp och svarar med oanständiga förslag.

Just eftersom kvinnor kan känna sig utsatta under sin tjänstgöring finns det särskilda regler för missionerande unga kvinnor.

– Vi systrar (som kvinnliga missionärer kallas) får inte vara ensamma med en man, men i större grupper är det okej. Jag tycker att reglerna är bra eftersom de finns till för att skydda oss, säger Marin.

undefined
"Min vanligaste fras på svenska är förmodligen "kan du prata lite långsammare", haha! Det är svårt med olika dialekter och att folk pratar fort", säger Rebecca Hassell, till vänster.

Något som ofta har diskuterats när det gäller mormoner är deras inställning till homosexualitet. Officiellt menar mormonkyrkan att sexuella handlingar bara är tillåtet mellan gifta heterosexuella par och kyrkan har historiskt sett hamnat i blåsväder för både uttalanden och policys som exkluderar HBTQ-personer.

Men enligt Rebecca och Marin håller saker på att förändras. Personligen stödjer de delar av kampen för HBTQ-personers rättigheter, även om de anser att äktenskapet fortfarande enbart är mellan man och kvinna.

– Det här är något jag känner väldigt starkt för. Jag tycker att den inställningen är något som behöver ändras i kyrkan, säger Rebecca.

– Vår tro handlar om acceptans och vi älskar folk för vilka de är, lägger Marin till.

– När en i vår församling kom ut som icke-binär behövde jag prata med personens farföräldrar. Jag förklarade att de behöver älska sina barnbarn ändå. Det är vad Jesus skulle ha gjort, säger Rebecca bestämt.

Kaffe och alkohol har jag aldrig haft något intresse av.

Rebecca Hassell

En annan vanlig diskussionspunkt är kyrkans bud om avhållsamhet till saker som tobak, koffein och alkohol.

– Kaffe och alkohol har jag aldrig haft något intresse av. Jag har också lite av en beroendepersonlighet så det är nog bra om jag avstår, haha! Men jag tycker inte att det är svårt, säger Rebecca.

– Vi har de här buden för att kunna vara till tjänst och att bli full kan leda till tråkiga saker, så det är ett sätt att ta hand om våra kroppar, säger Marin.

Sexuella relationer innan giftermålet är också något de måste hålla sig från.

– Det frågar många om också, och svaret är att vi älskar familjen. Vi vill hedra möjligheten att skapa liv och hedra den speciella person vi kommer att gifta oss med, säger Marin.

Kan ni känna er lite utanför ibland?

– Ja, det är det korta svaret, säger Rebecca och tittar på Marin som lägger till:

– Ja, och jag förstår också folk. Många vill fira saker genom att gå ut och dricka, och folk som är i en relation vill vara nära varandra. Men allt går tillbaka till den kärlek vi får från Gud.