Maj 2021. Det prasslar av aluminiumfolie från provhytten. En kort stund tidigare har butikskontrollanten uppmärksammat två personer som provar jackor och sedan försvinner in med dem i en provhytt. När de lämnar hytten noterar butikskontrollanten att en av jackorna saknas. Därför följer han efter dem.
När larmet går, i samband med att duon lämnar butiken, avslöjas att den ena av dem bär dubbla jackor. Jackan under har etiketten kvar och larmet är inlindat i folie. Personen har, enligt polisförhöret, glömt bort att den bär den obetalda jackan under den egna.
Den unga personen döms för stöld, till villkorlig dom och dagsböter.
I dag jobbar personen inom hemtjänsten.
Ytterligare elva personer som jobbar inom hemtjänsten i dag har dömts för brott de senaste tio åren.
Här är listan på brott
En person är dömd för ringa stöld
En person är dömd för stöld
En person är dömd för ringa stöld och snatteri
Två personer är dömda för ringa narkotikabrott
Två personer är dömda för ringa narkotikabrott och rattfylleri
En person är dömd för bedrägeri och ringa narkotikabrott
En person är dömd för brott mot trafikförordningen och olovlig körning
En person är dömd för förseelse mot jaktlagen
En person är dömd för olovlig körning
En person är dömd för misshandel
Oktober 2024. En höstkväll i fjol hamnar en mamma och en dotter i bråk i familjens hem. Dottern har skapat ett konto på Snapchat åt sin lillasyster. Det tycker inte mamman om. Bråket slutar med misshandel. Enligt dottern drar mamman henne i håret, trycker ned henne på golvet och trampar på hennes nacke. Sedan får hon ett slag med knuten näve över näsan.
Aldrig förut sett en tjej vara så rädd
Vittne
Flickan tar kontakt med en kompis. När föräldrarna somnat smyger hon ut och möter sin kompis och kompisens pappa och får följa med dem hem.
Kompisens pappa berättar i förhör hur flickan grät och skakade. Han säger att han aldrig sett en tjej vara så rädd förut.
Kvinnan döms till samhällstjänst i 100 timmar. Om fängelse istället hade valts som påföljd skulle tre månader ha dömts ut. Hon ska också betala 26 400 kronor i skadestånd till sin dotter.
Kvinnan jobbar i hemtjänsten.
Mars 2024. Vid nio tillfällen går en person genom snabbkassan på Coop Kvarnen i Katrineholm utan att scanna alla varor. Det hela uppdagas när en avstämning inte stämmer. Personalen tittar därefter igenom flera övervakningsfilmer och hittar många tillfällen där kvitton visar att personen inte betalat för alla varor.
När kunden dyker upp igen ber personalen personen att följa med in på lagret, där man tillkallar polis.
Personen döms för stöld. Påföljden blir 37 800 kronor i böter.
I dag jobbar personen i hemtjänsten.
Mars 2016. För tio år sedan begicks ett antal rån i Katrineholm, framför allt mot äldre personer. Tre personer dömdes för inblandning i rånen. En fjärde person dömdes för bedrägeri.
Den personen ska ha tagit ut pengar med ett av de bankkort som ligan kom över under rånen. Personen hade också handlat på kortet, tillsammans med de andra, i en rad butiker i Stockholm.
I dag jobbar personen som dömdes för bedrägeri, men som senare även dömts för ringa narkotikabrott, i hemtjänsten.
November 2022. En ung person dömdes för ringa narkotikabrott och rattfylleri, till dagsböter. Personen har olovligen använt substans innehållande tetrahydrocannabinol, som är narkotika.
Personen, som även tidigare är dömd för narkotikabrott, har i polisförhör berättat om hur andra rökt cannabis i ett rum där vederbörande befann sig under en längre tid. På grund av passiv rökning fick personen själv i sig narkotikan.
I dag jobbar personen i hemtjänsten.
Januari 2019. En person dömdes för ringa stöld. Påföljden blev 60 dagsböter á 50 kronor. Personen har tagit hylsor och USB-laddare till ett värde av 437 kronor på Biltema.
Personen är även tidigare dömd för snatteri, efter att ha tagit en gardin på ÖoB.
Personen jobbar i dag i hemtjänsten.
Oktober 2019. Eftersom det var för dyrt att ta svenskt körkort hade det inte blivit av. Trots det satte sig personen bakom ratten. I korsningen Djulökvarnsvägen/Norrköpingsvägen körde personen också rakt ut i korsningen utan att iaktta stopplikten. Vederbörande stoppade av polis och dömdes för brott mot trafikförordningen och olovlig körning. Påföljden blev 30 dagsböter à 80 kronor.
Personen jobbar i dag i hemtjänsten.
Inte några av de här brotten har framkommit
Susanna Kullman
Biträdande förvaltningschef på social- och omsorgsförvaltningen
Susanna Kullman, biträdande förvaltningschef på social- och omsorgsförvaltningen, blir förvånad när Katrineholms-Kuriren presenterar resultatet av granskningen.
Känner du till att det finns människor inom hemtjänsten som är dömda för brott?
– Nej, vi har kollat registerutdrag på alla som vi har anställt och då har inte några av de här brotten framkommit, säger hon och fortsätter:
– Det är väldigt tråkigt att det finns människor som inte har gott uppsåt.
Kraven vid anställning
Sedan 2018 begär kommunen alltid ut registerdrag från polisregistret på de sökande, innan de blir erbjudna en tjänst.
De som är dömda för mord, dråp, misshandel, människorov, barnpornografibrott, sexualbrott eller grovt rån är inte välkomna i kommunens verksamhet.
– Inga brott är okej, men ibland kan man som chef och hr-konsult se att det här gjorde den här personen för ett antal år sedan. Det är inte av så allvarlig karaktär och vi väljer att tänka att personen har sonat sitt straff och att alla ska få en andra chans. Men det gäller alltså mindre grova brott, säger Susanna Kullman.
Men är det verkligen lämpligt att exempelvis en person som är dömd för stöld arbetar inom hemtjänsten?
– Om jag såg i ett registerutdrag att en person åkt dit för stöld hemma hos äldre personer så skulle jag givetvis välja bort den personen direkt. Det känns inte okej i den här formen av verksamhet, säger Susanna Kullman.
Men när det gäller personer som begår brott under anställning är det svårare.
– Det är sådant som vi inte får reda på, säger Susanna Kullman.
Därför ser hon fram emot den utredning som regeringen jobbar med just nu, där man vill bredda möjligheten att begära ut registerutdrag, även under anställningstiden, om misstanke om brott uppstår.
– Det får vi inte göra i dag, säger Susanna Kullman.
Enligt henne jobbar kommunen på flera andra sätt för att trygga verksamheten, bland annat loggar alla medarbetare in sig när de går in hos en brukare eller öppnar ett läkemedelsskåp. Kommunen gör också egna lex Sarah-utredningar om exempelvis narkotikaklassade läkemedel eller pengar försvinner.
Vi ser allvarligt på om det försvinner saker hemma hos våra brukare
Susanna Kullman
Biträdande förvaltningschef på social- och omsorgsförvaltningen
– Man ska känna sig trygg med den vård och omsorg vi ger och vi ser allvarligt på om det exempelvis försvinner saker hemma hos våra brukare. Vi agerar alltid på det, säger Susanna Kullman och fortsätter:
– Om något försvinner uppmanar vi alltid brukaren att göra en polisanmälan. Och vi är behjälpliga när polisen vill ha våra loggar. Men man kan aldrig komma åt vad människor gör på sin fritid, vilket jobb man än har.
En av era anställda dömdes för misshandel i höstas, vilket vi visar i vår granskning. Vad skulle hända med henne, om ni visste vem hon var? Skulle hon få jobba kvar?
– Jag kan inte uttala mig i det enskilda ärendet. Men generellt kan jag säga att om ett brott begås utanför anställningen behöver vi som arbetsgivare ta ställning till om det föreligger skäl för uppsägning.
Om det finns risk att anställningen påverkas görs en internutredning. I den väger man in medarbetarens uppträdande under anställning, vilket uppdrag medarbetaren har och vem personen arbetar mot.
– Skyddet i lagen om anställningsskydd är starkt och i normalfallet brukar det inte vara aktuellt att säga upp medarbetare som begått ett brott utan anknytning till tjänsten, säger Susanna Kullman.
Detta är första delen i vår granskning av brott inom hemtjänsten. Läs fler delar här:
Del 2: Hans mammas smycken stals – hemtjänstpersonal utpekad
Så gjorde vi granskningen
Vi begärde ut personnummer på alla som är fast anställda i hemtjänsten i Katrineholms kommun.
Sedan körde vi dem i databasen Acta publica, som bland annat samlar in rättsdokument från alla domstolar.
För vissa brott har vi även begärt ut förundersökningsprotokoll från tingsrätten.
Samtliga personer som är dömda för brott jobbar nära brukarna.