Patricia, 22, kör lastbil: "Ångrar inte det en sekund"

Patricia, 22, kör lastbil: "Ångrar inte det en sekund"

Katrineholm
Lästid cirka 4 min

Patricia Abrahamsson trivdes inte i gymnasiet och hoppade av. Nu kör hon lastbil och älskar sitt jobb. Tidningens reporter följde henne under ett arbetspass.

Det finns en kreatör som kallar sig Kjellmedcompany på Tiktok. Hon har i dagsläget cirka 60 000 följare och videor som genererat hundratusentals visningar, bland annat där hon träffar sina följare. I en av videorna möter hon en ung tjej som är lastbilschaufför i Katrineholm. Jag bestämde mig för att göra samma sak. 

Den unga tjejen visar sig vara 22-åriga Patricia Abrahamsson. Det här är hennes historia.

Efter att ha träffat en kille lämnade Patricia Abrahamsson Norrköping för Katrineholm. 

– Jag flyttade för drygt ett och ett halvt år sedan och har blivit kvar. Vissa brukar säga att det hörs var jag kommer ifrån på min dialekt, säger hon. 

undefined
"Om jag får önska så vill jag inte ha några skor i hytten", säger Patricia Abrahamsson precis när jag öppnar lastbilens dörr för att klättra in. Hon berättar att hon tycker att det är viktigt att bilen ska vara städad och ren.

I Norrköping gick Patricia Abrahamsson först IT-programmet på gymnasiet, men eftersom hon inte trivdes så valde hon att hoppa av efter ett och ett halvt år. Året därpå provade hon på gymnasiet igen, denna gång måleriprogrammet.  

– Jag trivdes inte i klassen, jag kände mig gammal jämfört med alla andra. Så jag hoppade av igen. Sedan hade jag några ströjobb under ett års tid. Därefter kände jag att jag ville söka till lastbilsförarutbildningen på Komvux. Jag chansade bara och kom in. Då körde jag bara, säger Patricia Abrahamsson.  

undefined
"Den bästa lunchen när det är varmt ute är pastasallad, men det blir en del snabbmat också. Min mikro har gått sönder, men jag har både kylskåp och mikro i bilen", berättar Patricia Abrahamsson.

Jag ångrar inte en sekund att jag tog körkortet

Patricia Abrahamsson

På frågan om hur hon kom in på lastbilsspåret blir det en lång paus. Det är uppenbart att Patricia Abrahamsson är mycket nöjd med sitt yrkesval. 

– Det är en jättebra fråga, jag vet inte riktigt själv. Jag har haft en del kompisar som har kört. Jag kände att det kunde vara kul, och jag trivs så jäkla bra. Det är ett helt fantastiskt jobb. Jag ångrar inte en sekund att jag tog körkortet, säger Patricia Abrahamsson. 

undefined
På bilden ser man Patricia Abrahamsson hålla i en dosa. Dosan styr släpet och med hjälp av den kan man enkelt tippa av sin last.

Sökte vänner i grupp på Facebook

Vi har precis rullat in på tippen när vi hör en maskinist säga "du kan åka fram lite innan du tippar, du har en jättestor sten precis bakom dig" över komradion. Det slår mig plötsligt att det inte kan vara lätt att som nyinflyttad ung tjej skaffa vänner i sin ålder, när jobbet är en så stor del av vardagen. Men Patricia Abrahamsson berättar om ett knep hon använt. 

– Jag la ut ett inlägg i en Facebookgrupp där tjejer över hela landet är med. Det såg nästan ut som en kontaktannons, där jag frågade om det fanns någon i närheten som kände att de vill träffa en ny kompis. Och det var några som nappade. Det roliga är att vi är kompisar än i dag, säger hon.

undefined

Nere i Forsby kalkbrott är det så fint. Det är nog lätt mitt favoritställe.

Patricia Abrahamsson

Patricia Abrahamssons öppenhet är slående och jag tänker att hennes uppenbart sociala personlighet kanske inte rimmar så bra med att sitta ensam i en lastbil stora delar av dagarna.  

– Det är ändå mer socialt än vad folk tror. Man måste prata med folk hela tiden, som när man lastar av och på. Sedan kan det bli ganska långtråkigt och ensamt också, men för det mesta fungerar det bra för mig. 

undefined
Här väger Patricia Abrahamsson bilen efter att vi släppt av en last.

Patricia Abrahamsson har flera sätt att tackla den långtråkighet hon beskriver. 

– Jag pratar väldigt mycket i telefon, med allt från vänner till kollegor. Ibland kan det vara någon som ringer för en snabb fråga och plötsligt har man pratat i tre timmar om allt och ingenting. Men det blir även musik och poddar, allt som går att lyssna på. Ibland kan jag också bara sitta och köra i tystnad. Det kan också vara skönt. 

undefined
Här lastar en hjullastare på grus på lastbilen. Hjullastaren är utrustad med en våg i skopan så att den kan lasta på den exakta last som lastbilen ska ha.

Hon har ytterligare en taktik för att undkomma tristessen, när hon blir stillastående. 

– Min hobby är att virka. Det är lite tantigt, men det är faktiskt skitkul. Timmarna går fort när man väl har börjat. 

Gemytlig stämning bland chaufförerna

Under tiden som jag sitter med i lastbilen så blir det en hel del vinkande till andra lastbilar som vi möter på vägarna. Man får också höra hur lastbilschaufförerna pratar med varandra i en komradio. Det verkar vara en gemytlig stämning mellan chaufförerna. 

undefined
På bilden syns den komradio som de flesta lastbilar är utrustad med. Den används för att underlätta kommunikationen mellan chaufförerna.

– Det är jättevanligt att man hälsar på varandra. Man blir ett litet gäng, det är väldigt mysigt och kul. Undrar man något är det bara att kontakta folk via komradion. Alla i området hör, så det är skitsmidigt. Då kan man till exempel ropa innan man kör in på smala vägar för att slippa möten eller för att underlätta lastning. Det är guld värt, förklarar Patricia Abrahamsson.  

undefined
På bilden klättrar Patricia Abrahamsson in i lastbilen igen efter att ha stannat för att väga in sig innan lastning.

Det är dock inte bara frid och fröjd att köra lastbil. Vissa delar av både Katrineholm som stad och själva körningen kan vara utmanande.

– När jag lärde mig att backa med släp så grät jag flera gånger för att jag inte fattade hur man skulle göra. Men när man väl lär sig så sitter det, säger hon och fortsätter:

– Överlag är vägarna bra i Katrineholm, men mitt inne i stan så är det riktigt trångt att köra. Det är inte jättekul att ta sig in där. Sedan är det ganska dåligt med rastplatser, i alla fall om man är 24 meter lång. Platserna som finns blir upptagna fort.

undefined
Här väger Patricia Abrahamsson in sig inför lastning. Samma sak sker på vägen ut när lasten är på bilen.

Då kan jag bara sitta här inne i lastbilen och vara tjurig

Patricia Abrahamsson

Lastbilschaufför

Men det är helt klart att Patricia Abrahamsson tycker att de positiva delarna väger upp de negativa. 

– Det bästa med att köra lastbilen är friheten. Jag får se så mycket roligt och så mycket fin natur varje dag. Skulle jag ha en dålig dag är det skönt att det inte behöver gå ut över någon. Då kan jag bara sitta här inne i bilen och vara tjurig, säger Patricia Abrahamsson. 

undefined
Här syns Patricia Abrahamssons lastbil i sin helhet. Just nu är hennes arbetsuppdrag att köra grus- och schaktlaster.

Möt Patricia Abrahamsson

Ålder: 22

Gör: Lastbilschaufför. 

Bor: Katrineholm. 

Hobby: Virka i lastbilen. 

Aktuell: Medverkar i kreatören Kjellmedcompanys videor på Tiktok, som fått hundratusentals visningar.