För att hantera din prenumeration, besök oss på webben.
På grund av regler från din plattformsleverantör kan du tyvärr inte utföra prenumerationsärenden i appen.
Följ med bakom kulisserna i SVT-programmet
Katrineholm
Lästid cirka 4 min
Han har arbetat med några av Sveriges största tv-produktioner. Nu gör katrineholmaren Micke Mårtensson debut för det populära SVT-programmet och Katrineholms-Kuriren fick en exklusiv dag tillsammans med honom.
Uppdaterad 2024-07-21
Publicerad 2024-07-19
"Hör Pernilla mig? Då kör vi", ropar Micke Mårtensson med ett stort leende och ett fast grepp om walkie talkien.
Klockan är 10.30 på den soliga tisdagsförmiddagen, och repetitionerna inför den fjärde allsångskvällen är i full gång. För Micke är detta en alldeles särskild dag – han debuterar som manusförfattare för Allsång på Skansen.
– Vanligtvis är det Sofia Nordin som skriver manus, men hon har semester i två veckor. Då ringde de mig och frågade om jag ville hoppa in. Jag behövde inte tänka länge innan jag svarade ja. Det här har varit en dröm jättelänge, säger Micke Mårtensson.
"Borde syssla med standup"
Micke Mårtensson
Manusförfattare
Katrineholms-Kuriren har under tisdagen fått tillstånd att gå runt helt fritt i scenområdet. Något som ingen obehörig har fått göra tidigare. Micke Mårtensson sitter på första parkett med en walkie talkie, hörlurar och manuset framför sig. Han går igenom manuset med programledaren Pernilla Wahlgren, som står på scenen.
Bakom scenen finns flera loger och ett café för de som jobbar.
I redaktionsrummet kan stämningen beskrivas som tomtens verkstad. Där händer det saker hela tiden. Däremot är det inte så lyxigt som man kan tänka sig. Det är ett gammalt backstageområde med gamla rum och kaffet serveras i pappersmuggar. "Jag tror att man skulle tänka: "jaha, var det inte lyxigare än såhär?" Men det är ju charmen också med tv, tycker jag. I tv-rutan är det fint, men i bakgrunden är det fullt med damm i hörnen, men man ser det inte för det är så snyggt ljus", berättar Micke Mårtensson.
Foto: Privat
Micke Mårtensson har fått uppleva mycket i sin karriär och kunnat bocka av många drömmar och mål. "Skansen var en dröm, så nu måste jag hitta ett nytt program som jag vill göra. Ett program jag skulle vilja göra är julvärlden på SVT. Det skulle vara väldigt roligt", säger han och fortsätter: Det är mest känslan av att få sända på julafton för hela svenska folket. Det hade varit coolt".
Foto: Olle Peterson
Micke Mårtensson har arbetat med Pernilla Wahlgren sedan tidigare i flera program. De har en bra kemi. Något som är viktigt för att ett manus ska passa med programledaren. "Det underlättar att vi känner varandra sedan tidigare", säger han och berättar hur han hade gjort om det var en helt ny person: "Då hade jag träffat personen och frågat vad den personen gillar, som en intervju. Försökt lyssnat på hur den personen pratar och vad den använder för ord. För att få manuset personifierat på något sätt. Sedan lär man sig mycket under arbetets gång".
Foto: Olle Peterson
"Det mest givande är när man har skrivit någonting hemma vid köksbordet och tänkt att det här tror jag kan bli kul. Då är det en enorm känsla när man hör tusentals människor skratta åt det", säger han och ler.
Foto: Olle Peterson
Här repeterar Micke Mårtensson, Pernilla Wahlgren och Pernilla Isedal på förmiddagen.
Foto: Olle Peterson
Plötsligt gapskrattar han.
"Det där tar vi med istället", säger han till Pernilla Wahlgren, som precis har gått ifrån manuset.
Mårtensson förklarar att manuset är helt öppet för ändringar fram till programstart.
– Ett manus lever fram till klockan slår 20.00. Pernilla är väldigt rolig och jag tycker hon borde syssla med standup. Ibland säger hon saker som inte står i manus men som jag ändå vill ta in i programmet, för det blir liksom Pernilla på något sätt.
Arbetsdagen varierar stort för Micke Mårtensson. Ibland är det möten med teamet från redaktionen, bild- och exekutiva producenter, regissörer och koreografer. Men allra närmast arbetar han med Pernilla Wahlgren. Tillsammans bollar de manus och går igenom allt i detalj.
– Hon läser manuset och kommer med sina tankar och idéer. Det är verkligen teamwork. Pernilla är så pass proffsig att det alltid blir jättebra. Hon är väldigt duktig på att memorera texten och använder sällan manuskort, berättar Micke Mårtensson.
Pernilla Wahlgren gör sitt andra år som programledare för Allsång på Skansen.
Foto: Olle Peterson
"Ibland hoppas man att det ska bli mer skratt, men sen kan det också bli skratt på grejer man själv inte tänkte var så kul. Man har ingen aning vad som kommer gå bra", säger Mårtensson.
Foto: Olle Peterson
När artisterna kommer upp på scenen ställer alltid programledaren några frågor. Även det är Micke Mårtenssons uppgift att skräddarsy dessa intervjuer. "Ibland är det så enkelt att programledaren bara ska fråga det som alla undrar. Man behöver liksom inte uppfinna hjulet. Utan ibland finns det ju självklara frågor. Till Fröken Snusk till exempel: Är det inte varmt i luvan? Vilka vet om att du är Fröken Snusk? Har det hänt att folk har pratat om Fröken Snusk när du har varit där som dig själv? Ställa frågor som jag tror att man vill veta där hemma", säger han.
Foto: Olle Peterson
Micke Mårtensson förbereder allt i minsta detalj inför kvällens program.
Foto: Olle Peterson
Det krävs fullt fokus och beredskap ifall något skulle gå fel. "Efteråt är jag oftast väldigt trött. Men det brukar vara en bra känsla i kroppen", säger Micke Mårtensson.
Foto: Olle Peterson
Allsång på Skansen har de senaste veckorna haft runt 16 500 på plats för att titta på allsången. Micke Mårtensson tror sig veta varför programmet är så populärt. "För att det är brett. Det finns någonting för alla. Det spränger generationsgränsen. Man kan titta på det om man är tre år, och man kan titta på det om man är 103 år. Det är en mysig och varm stämning. Jag tror att i en värld som är ganska mörk, så är det skönt att samlas på sommaren och titta på ett program som bara ger glädje", säger han och fortsätter: "Folk i Sverige älskar att sjunga allsång. Och det är ganska unikt. I andra länder hade man nog tänkt, vad håller de på med? Vi samlas och liksom sjunger tillsammans i kör. Jag tycker det är en fin svensk tradition."
Foto: Olle Peterson
Under sändningen håller sig Mårtensson gömd bakom en buske på scenen, utrustad med en monitor och ständigt i kontakt med Pernilla Wahlgren via hörsnäckorna, gällande allt från var hon ska gå till att hon håller tiderna. Det krävs fullt fokus och beredskap ifall något skulle gå fel.
– Efteråt är jag oftast väldigt trött. Men det brukar vara en bra känsla i kroppen, säger Micke Mårtensson.
Katrineholmaren, som var konferencier på Katrineholmsgalan i maj, har sin bakgrund inom nöjesbranschen. Han har bland annat jobbat med Melodifestivalen, Masked singer, Guldbaggegalan och QX-galan.
Från artist till manusförfattare
Micke Mårtensson började sin karriär som artist men fann efter ett tag att han behövde ny energi och riktning. Under studierna till journalist insåg han snabbt att det inte var hans grej och gjorde då praktik på ett produktionsbolag.
– Där märkte jag att man kunde vara en del av showen utan att vara i frontljuset. Jag har verkligen kastats in i den här tv-världen som i en torktumlare och fått göra Sveriges största produktioner. Det är få för unnat och det är jag supertacksam för.
Peter Jöback uppträdde under tisdagens Allsång på Skansen. Men Micke Mårtensson berättar att det inte är lika spännande att vara backstage längre. "Nu är det mer ett jobb som ska göras. Jag blir sällan starstruck nu för tiden eftersom man träffar så många härliga, kända människor varje dag på jobbet. Jag tycker inte det är så spännande backstage".
Foto: Olle Peterson
"Jag tycker alltid att man ska ta in trender. Epadunk är en trend som jag tycker man ska ta in. Sen får man inte glömma den äldre publiken", säger Mårtensson, som snarare ser utmaningen i att hänga med i trenderna bland de unga. "Jag är ganska gammaldags i min humor. Det är snarare tvärtom. Det är svårt att hänga med på vad som är trendigt bland de unga."
Foto: Olle Peterson
Pernilla Wahlgren i direktsändning.
Foto: Olle Peterson
Folks humor är väldigt blandad. Därför brukar Mårtensson testa sina skämt på människor i sin närhet – precis som komiker som åker runt och testar skämt. "Jag brukar ofta testa skämt på min sambo Johan, för att kolla om det funkar. Men även vänner", säger han.
Foto: Olle Peterson
När repetitionen är slut visar han oss runt på Skansen. På en parkbänk förklarar han hur han anpassar manuset efter programledarens personlighet och stil.
– Ett manus kan vara hur bra som helst, men det måste passa programledarens ton och personlighet. Det är grunden i att skriva manus.
"Det går inte att tillfredsställa en miljon människor"
Micke Mårtensson
Att skriva skämt är inte alltid det enklaste och det går inte heller att göra alla nöjda, berättar Mårtensson.
– Ibland får man gå till sig själv och tänka vad som är roligt. Det går inte att tillfredsställa en miljon människor. Det kommer alltid finnas de som inte gillar alla skämt. Börjar man tänka på att det är en miljon som tittar och som dessutom har åsikter så blir man nervös.
Var hittar du din inspiration?
– Mycket handlar om att skriva, googla och titta på tv. Jag tittar både på bra - och mindre bra tv i studie-syfte. Det handlar om att hitta rätt flöden i skämten, säger Micke Mårtensson.
I början av ett nytt projekt börjar Mårtensson ofta från grunden med den programmall som producenterna har tagit fram. Han tror inte på att återanvända sina tidigare manus.
– Jag tror inte att man ska vara lat och sno saker från tidigare arbeten. Utan man ska kavla upp armarna, och se vad som är roligt här och nu. Man ska aldrig nöja sig med 80 procent när man kan få 100 procent. Att göra bra tv är slitigt, men när man ser att publiken gillar det är så värt det.