Måndagen den åttonde april i år är Daniel Rosenlund, insatsledare hos Västra Sörmlands räddningstjänst, ledig. Strax efter 18:30 blir han dock inringd till jobbet – kollegorna behöver förstärkning. Det han inte vet då, är att ett räddningsarbete som kommer att sträcka sig ända in på onsdagsmorgonen, väntar honom och kollegorna.
För oss var det här ingen vanlig dag på jobbet.
Daniel Rosenlund, Västra Sörmlands räddningssjänst
Så fort brandmännen rullat ut från stationen syns den mörka rökpelaren tydligt mot himlen.
– Man förstår att det brinner för fullt, frågan är bara vad som brinner. Man hinner tänka "Är folk i fara?", "Behöver vi rädda någons liv?" Det är prio ett, säger Daniel Rosenlund.
Det visar sig att inga människoliv är i fara – däremot ligger ett flertal verksamheter i direkt anslutning till branden, och en av byggnaderna som brinner rymmer lithiumbatterier och fordon av olika sorter.
Två av fordonen som räddas ur den brinnande byggnaden, tillhörde Richard och Malin Åkesson. Därinne hade de hyrt ställplats åt sin motorcykel samt sin sju meter långa husbil, värd drygt en halv miljon. Nu såg de sommarens Norgesemester gå upp i rök – istället väntade ett försäkringsärende.
– Det känns tungt, naturligtvis. Det jobbigaste är nog tidsaspekten: det är många helger man står utan husbil och det är ju säsong snart, sa Richard Åkesson då.
Men det gick oväntat smidigt att få ersättning för den förstörda husbilen, anser Richard Åkesson. Nu återstod bara ett hinder mellan dem och semestern: hur skulle de hitta en ny husbil inför sommarsäsongen, med så kort varsel?
– Vi åkte till Dalarna för att kolla på en Burstner från 2008, liknande den vi hade, på vinst och förlust. Men den såg bra ut så vi slog till, med bara tre veckor kvar till semestern, säger Richard Åkesson och fortsätter:
– Vi frågade oss om vi ens skulle åka till Norge, vi hade knappt hunnit prova husbilen vilket kändes lite sådär. Men vi åkte iväg, och det blev jättelyckat! Ibland har det onda något gott med sig.
Det har nu gått fyra månader sedan branden, och det är första gången Daniel Rosenlund är tillbaka på platsen där allt hände.
– För oss var det här ingen vanlig dag på jobbet. Vi har drygt en så här stor brand per år. Men det finns ingen räddningstjänst som är van att hantera jättestora bränder, och det här var verkligen en stor brand, säger han.
Släckningsarbetet försvårades av lokalernas komplexitet, då det var svårt för brandmännen att få en uppfattning om hur stora lokalerna var.
Man måste förstå vilka risker som finns, kan vi verkligen skicka in personal? Hur länge har det brunnit? En stålkonstruktion kan ge vika ganska snabbt, och man måste alltid tänka på den egna personalen.
Daniel Rosenlund, Västra Sörmlands räddningssjänst
– Vi var tvungna att skydda det som inte brann. I den stora byggnaden fanns plastbackar, lastbilar och kontor. Det hade blivit en otroligt mycket kraftigare brand och mycket mer rök om det hade fattat eld, säger Daniel Rosenlund och fortsätter:
– Ganska omgående fattas ett beslut om att Värmbols legolackering ska stå kvar, det säger sig själv att det finns farliga ämnen där. Den typen av brandrök blir otroligt giftig och hela verksamheten hade förstörts – det behövde vi förhindra på alla sätt.
Ett steg i att förhindra en ännu kraftigare brandutveckling samt skydda de stora värdena som höll på att gå upp i rök, var att flytta fordonen från farozonen. Den stora hallen var rökfylld och där inne stod fyra lastbilar, som kördes ut av brandmännen själva.
– Där var det så rökigt att man fick sitta med rökskydd över ansiktet. Men det var alkolås i lastbilarna, så man fick ta av sig masken, blåsa, och till sist köra ut dem. Det var väl inte den bästa arbetsmiljön, men det gick bra och vi fick ut alla lastbilar utom en.
En restvärdesledare, som arbetar på uppdrag av ett försäkringsbolag, såg till att bland annat husbilar och motorcyklar kom i säkerhet.
– Han jobbade kontinuerligt med att få fram nycklarna till alla husbilar. Han gav aldrig upp, utan jobbade på hela kvällen, och till slut var alla dessa fordon ute ur byggnaden, berättar Daniel Rosenlund.
Fyra månader efter de dramatiska dygnen i april, har vardagen i stora drag återgått till det normala för verksamheterna intill brandplatsen. Bara några utbrunna veterantraktorer, nu bakom ett galler som håller obehöriga borta, vittnar om att det faktiskt har brunnit här.
Saneringsarbetet har pågått kontinuerligt och har nu nått sitt slutskede, uppger Lars-Herman Larsson, tillförordnad vd på Kiab, som äger lokalerna. Det enda som återstår är provtagning av marken, för att säkerställa att allt eventuellt miljöfarligt avfall har avlägsnats från platsen.
– Uppgifterna från provsvaren behöver finnas innan vi beviljas bygglov, som vi sökt för att få upprätta två nya hallar som ska ersätta de nedbrunna, säger han.
Tanken är att verksamheten som fanns på platsen innan branden, ska få fortsätta i de nya lokalerna.
– Med de nya hallarna kommer hela området få ett lyft, det blir betydligt snyggare än förr, säger han.
Om allt går enligt plan, kommer de nya byggnaderna stå klara i höst.
Men vad var det som hände den där kvällen, egentligen? Hos Räddningstjänsten i Katrineholm finns två brandmän som delvis arbetar med brandorsaksutredning, men vad de kommit fram till vill inte Daniel Rosenlund avslöja.
– Vi har såklart våra teorier om anledningen, då vi har vittnesuppgifter och har sett bilder på var det brann som mest initialt. Men om polisens utredning inte är klar, tänker jag inte kommentera det vidare.
Och det är den inte, enligt den polis som tidningen pratat med.
– Det som sker nu är att man ska hålla förhör med ett antal personer. Det är olika personer, med olika beröringspunkter. Vi har inget nytt, man vet ännu inte varför det började brinna.